Toggle navigation

Svalbard Unplugged -esitys vie syvälle arktisiin olosuhteisiin ja mielenmaisemaan

30.10.2018

Vapaalaskuiltamien alkuillan pääohjelma on uniikki esitys. Sitä on vaikea tarkasti kuvailla, mutta esitys yhdistää tarinankerrontaa, kuvia, ääntä, videota ja se huipentuu lyhytelokuvaan.

Viime keväänä Antti Autti ja Enni Rukajärvi viettävät 2,5 viikkoa Huippuvuorten rannikoilla. Kulkuvälineenä heillä oli 30-metrinen laiva ja kumiveneet, joilla oli näppärää rantautua.

Reissu oli Antti Autin ja ohjaaja Rami Hanafin yhteinen tuotanto. Hanafi ja Autti ovat kuvanneet yhdessä erilaisia projekteja jo 13 vuoden ajan. Hiljalleen kisamaailmasta ja helikopterikyydeistä on siirrytty liikkumaan omin voimin.

“Svalbard viittaa toki tapahtumapaikkaan, Unplugged taas siihen, että olemme kaikesta eristyksissä. Jos aiemmin olemme iltaisin vastailleet sähköposteihin ja miettineet Instagram-päivityksiä, ei tuolla voinut tehdä mitään ylimääräistä. Pystyimme keskittymään vuorilla ja luonnossa olemiseen,” kertoo ohjaaja ja still-kuvaaja Hanafi.

Svalbard, 2018. Kuva: Rami Hanafi

 

Antti Autti, Enni Rukajärvi, Svalbard, 2018. Kuva: Rami Hanafi

 

Antti Autti, Svalbard, 2018. Kuva: Rami Hanafi

Reissun taustalla oli edellisvuoden matka Huippuvuorilla ja siellä nähtyjen vielä laskemattomien mäkien herättämä kiinnostus.
“Meillä oli 15 mäen lista, ja tarkka suunnitelma, mihin kellonaikaan niitä mennään kuvaamaan, mistä kuvakulmista ja millä tavoin. Tavallaan yllättävää oli, että emme laskeneet yhtäkään niistä suunnitelluista mäistä.”


Tekijätiimi kiertää eri kokoonpanoilla esittelemässä elokuvaa ja tarinaa sen takana kolmella paikkakunnalla. Minikiertue päättyy Vapaalaskuiltamiin. Iltamien esitys on Hanafin käsialaa. Omat osuutensa ovat myös Autilla, Rukajärvellä ja apulaisohjaaja Mikko Keskisellä.

Elokuvan tekijöihin kuuluvat myös kuvaajat Teemu Lahtinen ja Iisakki Kennilä.

 

15 vuorokautta laivalla

Enni Rukajärvi ja Antti Autti, Svalbard, 2018. Kuva: Rami Hanafi

 

Enni Rukajärvi päivä- tai yöunilla, Svalbard 2018. Kuva: Rami Hanafi

Kaksi ja puoli viikkoa reissua Norjan ja pohjoisnavan puolivälissä, huippulaskijat, huippukuvaajat, huippuohjaaja ja huippujälkituotannon tekijät. Tämä kaikki on puristettu kuuteen minuuttiin. Millaisesta leffasta onkaan kyse?
“Niin, sitä on vähän vaikea määritellä. Tavallaan kyseessä on lyhytdokkari,” Hanafi naurahtaa.

“Mikko sanoi, että tämä on pläjäytys. Emme halunneet antaa kaikkia vastauksia tai ryhtyä tekemään kokoillan elokuvaa. Svalbard Unplugged ehkä enemmänkin raottaa Antin ja Ennin mielenmaisemaa. Se pitää nähdä itse.”

Elokuvan raakaversion nähneenä olen täysin samaa mieltä. Tällaista kuvastoa ei ole kotimaisessa laskukuvaamisessa aiemmin nähty.

Svalbard, 2018. Kuva: Rami Hanafi

 

Svalbard Unplugged -esitys ja lyhytdokumentin Helsingin-ensi-ilta noin kello 19.25 Pyhän, Peak Performancen ja Scandinavian Outdoorin Vapaalaskuiltamissa lauantaina 3.11.2018.

Osta pääsyliput ennakkoon Messukeskuksen verkkokaupasta. Combo-lipulla saat Vapaalaskuiltamien lisäksi kolmen päivän messulipun samaan hintaan. Alennuskoodilla VAPAALASKU18 saat 6 euron alennuksen lipusta.

Tags: , , , ,


Comments are closed here.


Kelispeksaamisen mestariluokka - Mikko Routalan luento aloittaa Vapaalaskuiltamat

Seuraava

Haluatko harrastaa vapaalaskua ilmastoystävällisemmin? Katso päästökartasta ”vihreät” vapaalaskukohteet!

Edellinen