Toggle navigation

Vapaalaskijan After Skillä kuunnellaan huippuesityksiä laskemisesta, reissaamisesta, motivaatiosta ja kuvaamisesta sekä kisaillaan Tunturitietovisassa

26.10.2017

Vapaalaskuiltamien kokonaisuuden avaa tänä vuonna Vapaalaskijan After Ski monipuolisella ohjelmistollaan.

Ovet Vapaalaskuiltamiin ja samalla GoExpo Winteriin avautuvat kello 12, jolloin nähdään ensimmäistä kertaa myös täysin uudenlainen Elämysalue yhteistyökumppaneineen sekä Suomen isoin elokuvateatteri, jossa pyörii päivän ajan nonstopina elokuvia Pyhältä.

Kello 13 alkavat After Ski -luennot. Peak Performance Stagelle nousevat vuorollaan  Anders ja Merja Bergwall, Arto Majava, Jani Johansén ja vapaalaskujunnut, Joonas Linkola sekä Juho Lukkari.

 

Kello 13: Anders & Merja Bergwall – Replacing Luck

DSC_8912-Redigera
Photo_Oliver_Wright_1Replacing Luck on vuoristopelastaja ja -opas Anders Bergwallin ja vuoristopelastaja Merja Bergwallin perustama voittoa tavoittelematon organisaatio jonka tavoitteena on lisätä tieto-taitoja vuorilla liikkumisesta ja vuoriturvallisuudesta.
Foto_Oliver WrightRuotsissa toimiva pelastajapariskunta haluaa organisaationsa kautta edistää turvallisempaa asennetta, lisätä positiivisia vuorikokemuksia ja vähentää vuorilla tapahtuvia onnettomuuksia.
Organisaation nimeä kantavalla suositulla luentokiertueella Anders ja Merja inspiroivat miettimään asenteitamme ja päätöksentekoprosesseja ääriolosuhteissa ja tutummassakin takamaastossa.
He jakavat kokemuksiaan omilta retkiltään, kertovat pelastusoperaatioista sekä antavat käytännön vinkkejä niin vapaalaskijoille kuin muillekin vuorilla ja takamaastossa liikkuville.

Kello 14: Arto Majava – laskijan sisäinen motivaatio

Arto Majava Lemmenjoella erämökissa. Kuva: Arttu Muukkonen

Rovaniemeläinen Arto Majava on viettänyt talvensa alamäessä jo yli 20 vuoden ajan. Vuosien saatossa Majava on lasketellut kaikilla muilla mantereilla paitsi Australiassa ja Etelämantereella ja pohjoisnavalla. Ape viihtyy mäessä niin loskassa, puuterissa, kaamoksessa kuin auringonpaisteessa.

Hän on esiintynyt melkeinpä kaikissa suomalaisissa vapaalaskutuotannoissa vuosien saatossa.

Mistä kaikki tämä into tulee ja ennen kaikkea miten se on pysynyt niin voimakkaana vuodesta toiseen?
”Ehkä se laskettelun monipuolisuus. Tiedonjano, joka on ollut siitä asiasta ja sen sammuttamiseen on koko pallo käytettävissä, kun oppi tajuamaan, että voi reissata, nähdä asioita ja kehittyä tekemällä. Se on motivoinut eteenpäin tekemällä asioita. Se on myös elämäntapa. Ihmiset, kulttuuri ja ympäröivä luonto tietenkin vaikuttavat siihen, että viihdyn ulkona hyvin. Oppii lukemaan säätä, lukemaan maantiedettä, katselemaan vuoria karttaviivojen perusteella ja vaikka mitä. Syyt ovat laajoja.”

Luennolla vierailee myös muita laskijoita, jotka kertovat omista taustoistaan ja syistä laskea, mahdollisuuksista ja vaikeista paikoista huolimatta.

 

Kello 15: Jani Johansén, juniorivapaalaskun suosion nousu & Freek´endin lähettiläät

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Niila Johansén, 6 vuotta, shreddaa Pyhällä. Kuva: Jani Johansén

Varsinkin 2000-luvun alun vapaalaskun suosio alkaa näkyä hiljalleen myös junnuvapaalaskijoina, kun aiemmat kerrostumat tulevat aikuiseen ikään ja tuovat lapsensa mukaan lajiin. Niin on käynyt myös Jani Johansénille, jonka omat lapset ovat isänsä tavoin innostuneet laskemisesta.
Pyhä on maailman paras keskus aloittaa vapaalasku. Paljon hissioffareita aina pohjoispuolen loivasta harvasta metsästä päättyen ilmaviin kalliodroppeihin.  Ja junnujen tutustuttaminen haikkaukseen onnistuu Pyhällä myös, koska lähialueelta ja laskupaikkojen läheisyydessä löytyy tupia, kotia ja vastaavia paikkoja, joissa hyvä taukoilla. Aikuinen on aina päätösvastuussa, kun liikkuu junnujen kanssa hissioffareilla tai takamaastossa, ja laskemiseen vaikuttaviin tekijöihin onkin hyvä perehtyä etukäteen.”

 

Johansénin mukaan junnut ovat laskeneet vapaata aina, mutta muun muassa junnujen oma vapaalaskutapahtuma Junior Free´kend on lisännyt pienten laskijoiden määrää ja kasvattaa heitä mukaan luontoa arvostavaan ja vuoret omaksi leikkikentäkseen tuntevaan skeneen. Johansénin haastateltavaksi saapuu Keeshlifestä tuttu Anttu Oikkonen, joka on ohjaamassa junnuja vapaalaskun saloihin kevään 2018 Junior Free´kendissä.

Lavalle nousevat myös Iisko ja Sameli Kuusisto, sirkkalaiset nuoret vapaalaskijat, joiden kanssa Johansén keskustelee juniorien näkökulmasta vapaalaskuun.

Samalla julkistetaan myös uudet Free´kend-lähettiläät, joilla jokaisella on erityinen suhde Pyhään. Lähettiläiden oppiin pääsee kauden aikana eri Free´kend-vapaalaskutapahtumissa.

 

Kello 16: Joonas Linkola – Elämä tien päällä ja kiinnostavan sisällöntuotannon salaisuudet

joonas_linkola

Vapaalaskuiltamien iltapäivään saamme aidon some-tähden, sillä sisällöntuottaja Joonas Linkola saapuu kertomaan luonnossa viihtyvän kuvaajan ja sisällöntuottajan elämästä sekä antamaan vinkkejä parempiin kuviin.

Linkola on tunnettu paitsi hengästyttävistä kuvistaan Instagram-tilillään, mutta viime aikoina myös iltapäivälehdistä, sillä Linkolan revontulivideo nousi uutiseksi. Video on kerännyt satoja jakoja ja yli 3,5 miljoonaa katselukertaa ympäri maailman. Katso video alta:

 

”Olen 26-vuotias sisällöntuottaja ja opiskelen Aalto-yliopistossa diplomi-insinööriksi. Ulkoilmaelämä ja luonto on ollut aina iso osa elämääni alkaen jo pitkästä partiolaistaustasta asti.”

Kun Instagramissa on 74 000 seuraajaa, on taustalla muutakin kuin partiota. Mistä sosiaalisen median taustasi on saanut alkunsa?
”Kamera kädessäni olen kulkenut nyt kolmisen vuotta. Aluksi halusin dokumentoida kaikkea mahdollista, ja se oli omalla tavallaan kivaa. Nykyään rima on aika korkealla, ja tuotantoja suunnitellaan, käsikirjoitetaan ja otetaan uusia otoksia, kun ensin ei mennyt purkkiin. Pyrin kuitenkin luonnollisuuteen, sillä se muistuttaa minua siitä, mistä kaikki on lähtenyt.

Tyypillisesti ympäristö luo puitteet jollekin tarinalle, oli se sitten kuva, teksti tai video. Siksi on olennaista hakeutua sellaisiin ympäristöihin, jotka edesauttavat luomisprosessia. Itselleni se on aina ollut luonto ja ulkoilmaelämä. Siitä se on käynnistynyt.”

Linkolan luennolla käydään läpi kuvia, taustoja ja sosiaalista mediaakin: miten siitä voi saada enemmän irti ja mitä ottaa huomioon jos haluaa itselleen seuraajia.

 

Kello 17: Juho Lukkari – Vuosi vuoristo-oppaan matkassa

DSC08104

Pitkänhuiskea vaalea viikinki Juho Lukkari tunnetaan erityisesti Etelä-Amerikassa toimivana auktorisoituna UIAGM-vuoristo-oppaana. Lukkarin matkassa päästään hyppäämään videoiden ja valokuvien muodossa miehen varsin vauhdikkaaseen vuoteen ympäri maailman.

Lukkarin mukaan vuosi on ollut juuri sellainen kuin hänen opasvuotensa normaalistikin: normaalin epänormaali. Mukaan on mahtunut niin liuta hienoja kokemuksia kuin haastavampiakin reissuja.

DSC07059

Latinalaisessa Amerikassa pitkänhuiskea Lukkari kerää runsaasti huomiota. Sitä ei vähennä myöskään miehen pitkät vaaleat hiukset. Mikä on frisyyrisi salaisuus? Millaista hoitoainetta oikein käytät?
”Kyllä se salaisuus on varmaan Andien kuiva ilma ja Patagonian puuskainen tuuli. Sieltä se hoito tulee.”

 

 

Kello 18.00: Scandinavian Outdoorin Tunturitietovisa

bc_andermatt
Jokaisessa itseään kunnioittavassa baarissa on tietenkin tietovisa. Siksi tai siitä huolimatta myös Vapaalaskuiltamien Scandinavian Outdoorin Shop & Loungessa järjestetään laskuaiheinen Tunturitietovisa.

Säännöt ovat tutut, mutta palkinnot kovat. Tietovisaan saa osallistua yksin tai ryhmänä. Kynät ja vastauspaperit noudetaan Loungen tiskiltä. Puhelinta ei saa hyödyntää.

Pääpalkintona visassa on viikon majoitus yhdelle Basecamp Andermattiin (arvo 290 euroa), toiseksi tulleille annetaan 50 euron lahjakortit Scandinavian Outdoorin verkkokauppaan ja kolmanneksi tulleillekin annetaan juotava palkinto.

Kisaan on vapaa osallistuminen, eli tervetuloa mukaan! Kannattaa tankata hieman faktoja laskumaailmasta ennakkoon, vinkki vinkki!

 

Vapaalaskuiltamat GoExpo Winterissä perjantaina 3.11.2017 klo 18 Helsingin Messukeskuksessa.

Pääsyliput Messukeskuksen verkkokaupasta.

– Kombolippu (sis. sisäänpääsy Vapaalaskuiltamiin ja GoExpo Winteriin perjantaina) HUOM Alekoodilla VAPAALASKU17 4 euron alennus = 25 e
– Iltalippu (sis. sisäänpääsy Vapaalaskuiltamiin klo 18.00.) = 20 e.

 

 

Tags: , ,


Comments are closed here.


Vapaalaskuetkojen ennakko: La Sentinelle, Edition Zero

Seuraava

Hymyilevä karvapallo viihtyy vuorilla Sanna Kaivantolan repussa

Edellinen