Vapaalaskuiltamien yksi viime vuosien kohokohta on ollut Vuoden parhaan lyhärin valinta. Tällä hetkellä videoiden tekemisestä kiinnostuneille on vielä vajaat kaksi viikkoa aikaa valmistella videonsa karsintaa varten valmiiksi.
Tiedämme, että editti on käynnissä vielä monen tietokoneella. Alle kahden minuutin laskemiseen liittyvän pätkän leikkaaminen ei ole helppoa, sen tietää jokainen joskus videoita leikannut ja hahmotellut. Kun edessä on vielä kaksi viikonloppua aikaa tehdä hiomisia, kokosimme muutaman vinkin ammattilaisilta.
Vuoden paras lyhäri -kisaan voi ilmoittautua siis vielä 23. lokakuuta asti, jolloin kello 05 mennessä pitää halukkaiden kisaan osallistujien lähettää videot kilpailua varten. (Kisan ohjeet Scandinavian Outdoorin sivuilta.) Kaikkien karsintaan osallistujien kesken arvotaan kolme 100 euron arvoista lahjakorttia Scandinavian Outdoorille.
Finalistit taas kamppailevat Peak Performancen laskuasusta sekä Pyhän ja Scandinavian Outdoorin arvokkaista lahjakorteista. Kannattaa siis osallistua!
Sitten vinkkeihin.
Real Skifin ohjaaja ja kuvaaja Janne Korpela
Real Skifin huippusuosittujen ebisodien, tai oikeastaan pienoiselokuvien ohjaaja Janne Korpela tunnetaan tarkasta ja hallitusta kuvaustyylistä sekä luovasta ja odottamattomasta jälkituotannosta. Real Skifin videot ovat usein vain muutaman minuutin mittaisia, vaikka materiaalia saatetaan kuvata viikkojen ajan.
Korpela osaakin antaa tiiviit vinkit tiivistä videota tekeville:
– Kokeile uutta ja etsi rohkeasti omaa tyyliä tarinankerronnassa ja leikkauksessa
– Pidä yksittäiset kohtaukset mahdollisimman tiiviinä
– Jätä katsoja haluamaan lisää
Kim Öhman, Nietos Photo Challengen kutsusarjan hallitseva mestari
Valokuvaaja ja pitkän linjan elokuvaaja Kim Öhman voitti viimeisimmän Nietos Photo Challengen kutsusarjan ja hän on istunut kahtena vuotena Vuoden paras lyhäri -kisan neuvoa-antavassa tuomaristoraadissa.
”Pidä aidot äänet mukana videossa. Ei kannata tehdä pelkkää musiikkivideota. Aidot puuskutukset, kolinat ja käännösten äänet luovat rouheutta ja hyvää tunnelmaa. Ne voivat toki mennä päällekkäin musiikin kanssa, mutta aitous on aina kova.”
Arttu Muukkonen, Vapaalaskufestivaalien vastaava tuottaja
Valokuvaaja, videokuvaaja ja yleisviisastelija Arttu Muukkonen on nähnyt lyhärikisan historian vuosien saatossa. Hän neuvoo pohtimaan tarinallisuutta läpi tarinan.
”Kannattaa hyödyntää kolmen kuvan mallia, jos se vain on mahdollista. Eli asian kuin asian voi kertoa kolmen kuvan kautta. Toisaalta yhdelläkin pääsee pitkälle. Tiiviys on hyve.”
Myös ulkopuolisista silmistä voi olla apua.
”Näytä video kaverillesi, ehkä jopa sellaiselle, joka ei harrasta lajia. Jos se svengaa ja naurattaa häntä, on video varmasti hyvä. Ylipäänsä kannattaa käyttää huumoria, jos vain mahdollista, sillä hieman humoristiset pätkät tuntuvat pärjäävän kisassa hyvin.”
Flatlight Creativen leikkaaja ja ylipäänsä kova telluilija Jani Johansén
Ammatikseen leikkausta ja jälkituotantoa tekevä Jani Johansén tiivistää vinkkinsä kauniiseen riimiin:
”If in doubt, leave it out.”
Toisin sanoen Johansénin mielestä kaikki ylimääräinen kannattaa jättää pois, jos yhtään tuntuu siltä, ettei käännöstä tai jotain juttua tarvita.
”Tunnelma voi aina olla tiivis. Kaikki löysä kannattaa ottaa pois. Maksimipituus, kaksi minuuttia, vaatii todella tiukkaa tarinaa ja käänteitä. Puoli minuuttia tai minuutti on ihan hyvä ja riittävä pätkä. Kautta historian Pekka Pakkasen video on ollut sopivan mittainen, muut ovat olleet liian pitkiä.”
Alla Pakkasen video malliksi:
Tsemppiä kaikille lyhärikisaan osallistuville!
—
Peak Performancen, Pyhän ja Scandinavian Outdoorin Vapaalaskuiltamat perjantaina 3.11.2017 Helsingin Messukeskuksessa GoExpo Winterin yhteydessä.
Pääsyliput kannattaa hankkia ennakkoon, alennuskoodilla VAPAALASKU17 Perjantain kombolippu Messukeskuksen verkkokaupasta.
Comments are closed here.