Toggle navigation

Tänä(kin) vuonna Vapaalaskuiltamien elokuvapuoli on niin sanotusti viimeisen päälle.

Tänä(kin) vuonna Vapaalaskuiltamien elokuvapuoli on niin sanotusti viimeisen päälle. Kattauksesta löytyy niin kotimaista, naapurimaista, ulkomaista, lyhyttä, pitkää ja kaikin puolin sopivaa ohjelmaa.

Elokuvat katsellaan iltamia varten rakennetussa tuhannen hengen elokuvateatterissa eli Kino Pyhässä. Iltamien ohjelman ajatuksena on tarjota leffojen ohella hengähdystaukoja kokonaisuuksien väleihin.

Ilta alkaa kello 19.00, kun Real Skifin uusi episodi ja kansainvälisesti yksi vuoden odotetuimmista leffoista, This Is Home saavat näytöksensä.

Näiden jälkeen on luvassa tauko, ja ohjelma jatkuu kello 21.00, kun kotimaan kovin leffa, Antti Autista kertova uudenlainen laskudokumentti Arctic Lights saa ensinäytöksensä etelässä.

Kello 23.15 aikaan alkaa illan viimeinen osuus, kun luvassa on odotettu Vuoden paras lyhäri -kisan finaali. Sitä ennen hommaa lämmitellään Sju Åtte Ni -laskudokkarilla Suomesta, Vollsend-pätkällä Itävallasta ja Ajelutiimin kauniilla Eläinten saari -lyhärillä.

Otetaan seuraavaksi tarkempi katsaus itse ohjelmistoon.

 

Real Skifi: episode 17

Kino Pyhä, 3.11. klo 19:00

Oli vuosi 2011, kun jyväskyläläinen poikakatras alkoi kuvaamaan omia laskuvideoitaan. Oma hauskapito kaupungin laskumaastoissa kasvoikin yhtäkkiä valtavaksi internetilmiöksi. Tänä päivänä Real Skifin videoita on katsottu yli viisi miljoonaa kertaa. Kuuden vuoden aikana laskutaito on kehittynyt ja videoiden tuotannon taso on ammattimaista.

Real Skifin videot ovat tunnettuja erityisesti luovuudestaan. Katso vaikka itse.

Real Skifi -crew eli Ilkka HannulaVerneri HannulaJuho KilkkiJanne Korpela ja Anton Geier ovat myös itse paikan päällä esittelemässä uusimman jaksonsa!

 

THIS IS HOME

Kino Pyhä, 3.11. klo 19:10

Tämän vuoden pitkänä elokuvana näytetään Faction Skis:n THIS IS HOME, joka on tavallaan paluu koko homman juurille. Elokuva seuraa kollektiivin laskijoita heidän kotikonnuilleen Amerikasta Eurooppaan. Kronikan tavoin etenevä teos kuvaa jokaisen parhaita hetkiä ja muutosta: miten itse on muuttunut? Entä maailma sen mukana? Ja mitä merkitsee vapaalasku tänä päivänä?

Eikä muutos ole aina pelkästään henkilökohtaista. Viimeisen kahdentoista vuoden aikana Faction nimittäin on kasvanut pienestä sveitsiläisestä hiihtopummien nyrkkipajasta yhdeksi suurimmista freeski-brändeistä. Mutta alkuperäistä syytä tekemiseen ei ole koskaan unohdettu ja se näkyy myös tässä elokuvassa: vapaalasku on luovuutta ja hauskanpitoa.

Parhaan linjan etsiminen tai oman suksimerkin perustaminen voi alkaa kotipihalta – kirjaimellisesti.

Elokuvaa on esittelemässä paikan päällä kollektiivin jäsen Antti Ollila, joka nähdään myös tässä elokuvassa.

[Toim. Huom.] Candide Thovex ei taida pannuttaa kertaakaan edes tässä elokuvassa.

 

Arctic Lights

Kino Pyhä, 3.11. klo 21:00

Mikä ajaa ihmisen pohjoiseen? Mikä lumessa ja vuorissa niin kiehtoo? Miksi lauta laitetaan jalkaan yhä uudestaan ja uudestaan talvesta toiseen?

Jokainen meistä varmasti miettii näitä kysymyksiä itsekin. Sen takia onkin niin mielenkiintoista kuulla ehkä suomen menestyksekkäimmän lumilautailijan vastauksia samoihin kysymyksiin.

Antti oli kova jätkä mun nuoruudessa voittaessaan X Gamesin. Mutta on se Autti vaan kova vieläkin, vaikka paipit ovat vaihtuneet vuoriin ja luonnonlumeen. Mies on myös itse paikanpäällä esittelemässä elokuvaansa.

Artic Lightsin traileri nähtävissä:

Arctic Lights Trailer from Anttisworld on Vimeo.

 

7 8 9

Kino Pyhä, 3.11. klo 23:30

Arttu Muukkonen on kuvannut Pilke-vapaalaskuelokuvan jälkeen trilogian laskudokkareita, joissa ei ole keskitytty niinkään laskemiseen vaan kaikkeen sen ympärillä tapahtuvaan touhuun. Kahden Norjassa kuvatun leffan jälkeen Muukkonen ja laskijat viettivät kevättä Suomessa, muun muassa Pyhällä, Lemmenjoella ja Kilpisjärvellä.

”Sama meno jatkui, laskua on vähän, lumi on mitä on, mutta kyllä ulkoilu aina toimiston voittaa. Tai noh, melkein aina.”

“Tänä vuonna halusimme tutustua kotimaan laskupaikkoihin. Sitä on vaikea selittää, miksi on hienoa laskea Suomen rajojen sisällä. Ehkä siinä on taustalla se, että lähtökohtaisesti maamme on flätti ja tuulinen, joten ei täällä pitäisi laskea. Mutta on se mahdollista. Nälkä jäi”, Muukkonen kertoo.

Kameran edessä tällä kertaa Antti Leuku, Arto Majava, Pekka Pakkanen, Ville Eskonen, Miki Selroos ja Miikka Laakso.

 

Eläintensaari

Kino Pyhä, 3.11. klo 24:00

Kolmas kova kotimainen tulee niinikään aiemmin lyhärikisassa menestyneeltä Ajelutiimiltä. Tänä vuonna matkaan on tarttunut myös vahvistuksia. Suurten ponnisteluiden jälkeen toimituksen onnistui kerätä fanipostiin hukkuva kiireinen tiimi ja saada lyhyt kommentti siitä, mitä tulevassa ensi-illassa saatetaan nähdä:


Eläintensaari lyhytelokuva kertoo koskettavan tarinan Ajelutiimin eläinsankareiden joka keväisestä pakomatkasta Pohjois-Norjan koskemattomille alueille. Koiran, Oravan ja Karhumurin mystiset seikkailut ovat usein tallentamattomia, mutta tällä kertaa olemme saaneet käsiimme hyvin harvinaislaatuista videomateriaalia näiden arkojen eläinystäviemme liikkeistä arktisen kevään maisemissa.

Eläintensaaren valloitus on nyt tehty, mutta Suomen vapaalaskukansalle tämä jylhien kurulaisten koti raottaa salaisuuksiensa verhoja vasta Vapaalaskufestivaalien valkokankaalla.”

Toimitus voi kuitenkin ilolla kertoa saaneensa käsiinsä äärimmäisen harvinaista kuvamateriaalia. Elokuvan materiaalia on nimittäin vuotanut jo julkisuuteen ja Vapaalasku.com sai sen käsiinsä. Journalistisen etiikan nimissä emme valitettavasti voi paljastaa lähteitämme, mutta pätkä on nähtävissä täältä:

Ajelutiimi & Karhumur – #Eläintensaari official trailer from AJELUTIIMI on Vimeo.

 

VOLLSEND

Kino Pyhä, 3.11. klo 24:00

Jani Hujanen ja Kaisa Hokkinen osallistuivat viime vuonna lyhärikilpailuun ja sijoittuivat menestyksekkäästi toiseksi. Vuorille oli palattava ja tällä kertaa mukaan tarttui Janin vanha kaveri Jukka Pehkonen, renessanssimies, joka mansikan viljelyn ohella ainakin laskee, skeittaa ja kuvaa. He kommentoivat omaa teostaan seuraavasti:

“Vollsend on kuvattu Itävallan Zillertalissa viime keväänä ja avaa meidän näkemyksiämme vapaalaskusta ja siitä, miksi jo vuosien ajan kaikki mahdollinen aika (ja rahat) on mennyt tähän touhuun ja sen suunnitteluun.”

Tutustuimme Jukkaan edellisellä kaudella Itävallassa ja mielessä alkoi kyteä ajatus yhteisestä alppikaudesta ja siitä, että voisimme taltioida enemmänkin tätä meidän puuhastelua. Tämä oli kolmas kautemme Tirolissa samoissa maisemissa, joten meillä oli jo tiedossa ja mielessä monia sellaisia paikkoja, joissa halusimme kuvata. Elokuva on kuvattu lopulta hyvin pienellä alueella, yhdessä samassa laaksossa Zillertalin alueella. Edelleen ihmettelemme, miten monipuolisia laskumaastoja alue tarjoaa.

Leffan nimi tulee siitä, että todellisuudessa suuri osa ajasta oli kelien odottelemista ja sääennusteiden päivittämistä, eikä missään nimessä mitään täyttä sendaamista (yritys oli kyllä kova). Taisimme odotella ensimmäistä lumisadetta lähes kolme viikkoa. Mutta sitten, kun kelit osuivat kohdilleen, meininki oli oikeasti aika Vollsend!

Sairaalareissuineen kaikkineen.”

Traileri on nyt nähtävissä:

Vollsend trailer from jani hujanen on Vimeo.

 


 

Peak Performancen, Pyhän ja Scandinavian Outdoorin Vapaalaskuiltamat perjantaina 3.11.2017 Helsingin Messukeskuksessa GoExpo Winterin yhteydessä.

Pääsyliput kannattaa hankkia ennakkoon Messukeskuksen verkkokaupasta.

– Kombolippu (sis. sisäänpääsy Vapaalaskuiltamiin ja GoExpo Winteriin perjantaina). HUOM! Alekoodilla VAPAALASKU17 4 euron alennus = 25 e.
– Iltalippu (sis. sisäänpääsy Vapaalaskuiltamiin klo 18.00.) = 20 e.

 

 


Comments are closed here.


3x Vapaalaskuetkojen ennakot: Stray, Dick Moves ja Kilpisjärvi

Seuraava

Vuoden paras lyhäri X Scandinavian Outdoor -kisan finalistit ovat nyt selvillä

Edellinen