Toggle navigation

Pyhä lienee Suomen tunnetuin vapaalaskumahdollisuuksia tarjoava hiihtokeskus.

Pyhällä useasti kuvauksissa ja vappujuhlissa viihtynyt Matti Räty on paitsi Nipwitz-laskuryhmän jäsen ja entinen ammattilaskija, myös lahjakas ja taitava graafinen suunnittelija.

Nyt esittelemme Rädyn suunnitteleman teossarjan, jonka inspiraation lähteenä on toiminut Pyhän huipulta aukeava maisema.

matti_01e

Matti Räty. Kuva: Antti Raatikainen

Sarjasta on otettu 20×15 senttimetrin vedoksia kolmemilliselle kotimaiselle koivuvanerille pohjustettuna sekä 50×35 senttimetrin vedoksia kuusimilliselle koivuvanerille. Pienempiä kuvia on iltamissa myynnissä useita kappaleita, isommista mallikappaleet ja tilatut teokset vedostetaan ja lähetetään tilausten mukaan.

Teoksia on esillä ja myynnissä iltamatarjoushintaan Vapaalaskuiltamissa perjantaina 4.11. Scandinavian Outdoorin isännöimässä Showroomissa sekä loppuvuodesta nähtävillä myös Pyhän hotellin seinillä.

Annetaan Rädyn kertoa itse lisää.


Olit suunnitellut sarjan jo viime keväänä Postin postimerkkikilpailua varten. Miten syntyi ajatus tallentaa juuri Pyhän ympäristöä kuvasarjaksi?
”Olin viime talvena Portugalissa suorittamassa vaihto-opiskelua, kun näin että Posti on järjestänyt suunnittelukilpailun uusista ystävänpäiväpostimerkeistä. Silloin tammikuussa Suomeen paluu oli jo lähestymässä, ja odotin innolla pääseväni kunnon talven keskelle.

Kilpailuun pyydettiin viiden merkin sarjaa ja tahdoin tehdä tunnelmallisen maiseman, josta yksityiskohtia poimimalla saan tehtyä viisi merkkiä.”

sketch2

Luonnosteluversio. Kuva: Matti Räty

 

Miten lähdit rakentamaan kuvakokonaisuutta ajatuksen tasolta valmiisiin kuviin asti?
Halusin käsitellä ystävänpäivää tuoreesta näkökulmasta niin aiheena kuin visuaalisestikin. Mietin mitä ystävyys merkitsee ja minulle se on paljon kokemuksien jakamista. Ajatukset lähti kulkemaan kaikkiin niihin hyviin hetkiin, joita on ystävien kanssa päässyt kokemaan ja monesti niihin hetkiin liittyy vielä jokin tietty paikka. Yhdessä ne muodostavat sen tunnelman ja kokemuksen, jonka muistaa pitkään.

Vaihto-opiskelujen lopussa kaipasin jo vähän takaisin Suomeen ja varsinkin lunta oli ikävä, joten aika luonnollisesti mieli vei niihin kaikista voimakkaimpiin mielikuviin täydellisistä talven fiiliksistä. Erityisen vahvana esiin nousi näky jo kevääseen taittuvan talven auringonlaskusta Pyhän huipulta, jossa olen päässyt ihastelemaan taianomaisia maisemia Noitatunturille parhaiden ystävien seurassa.

Teokset on suunniteltu täysin tuon mielikuvan varassa, eli vieläkään en ole katsonut valokuvistani miltä Noitatunturi tuolloin tarkalleen näytti.

Tein näin siksi, koska näitä tehdessä halusin miettiä vain sitä hetken tunnelmaa ja ajattelin valokuvan realistisuuden mahdollisesti vaikuttavan tähän mielikuvaan ja sen myötä ilmaisuuni.”

_96b2902

Kuvissa ei näy ihmisiä, vaan pupupari ja lintuja. Missä kaikki vapaalaskijat ovat?
”Ystävyyttä on monenlaista ja tahdoin käsitellä aihetta eläinten sekä luonnon kautta. Teoksissa eläimet nauttivat luonnosta ihmisten lailla; toiset puiden välissä liihotellen ja toiset istahtavat rauhassa ihmettelemään.

Osassa kuvia halusin taas tuoda esiin ystävyyden moninaisuutta, jota ihmisen ja luonnon välinen suhde edustaa.”

sketch1

Luonnostelukuvien yksityiskohtia. Kuva: Matti Räty

 

_96b2894

Ammattilasku-urasi aikana reissasit paljon maailmalla ja Nipwitz-kuvauksissa eksoottisetkin laskupaikat tulivat tutuiksi. Kaikista paikoista kuviin päätyivät silti kotimaiset maisema. Miksi?

”Tämä lähti ihan siitä orastavasta koti-ikävästä. Kun mietin omia kokemuksiani, niin elävimmät muistot liittyy juuri luonnossa tekemiseen ystävien kanssa. Totta kai ulkomaillakin on nähnyt älyttömiä paikkoja ja saanut hienoja kokemuksia, mutta tämä tunnelmaltaan herkkä muisto kotimaan luonnosta sopi mielestäni tosi hyvin ystävänpäivän teemaan.

Lisäksi tykkään siitä fiiliksestä, kun luonnon muovaamaa maisemaa katsoessa tuntee itsensä niin pieneksi ja voi vaan hämmästellä kuinka kaikki muodot ja värit muodostuvat.”

_96b2897

Kuvissa on hyvin vähän värejä, käytännössä vain sinistä ja punaista. Oliko rajattu värimaailma harkittu valinta?
”Näissä teoksissa tavoittelin nimenomaan sitä mun päässä olevaa mielikuvaa siitä hetkestä ja tunnelmasta, kun katseltiin Noitatunturille. Pyrin välittämään sen rauhallisen ja lämpimän fiiliksen ja koen näin rajoitetun väripaletin ohjaavan katsojaa keskittymään näissä töissä siihen oleellisimpaan, eli tunnelmaan hetkessä.

Oikeastaan kaikessa muotoilussa minua kiinnostaa pelkistäminen ja sen tuoma selkeälinjainen ilmaisu, joten se näkyy tässäkin teossarjassa värien lisäksi myös muotojen pelkistämisenä.”

_96b2895

Pohdit allekirjoittaneen kanssa eri pohjustusvaihtoehtoja alumiinista kapalevyn kautta suunnilleen kelohonkaan asti. Lopulta vedostuspohjaksi valikoitui kotimainen koivuvaneri. Miellyttääkö valinta myös taiteilijaa?
”Taidettiin törmätä Artun kanssa samaan aikaan tähän vaihtoehtoon kotimaiselle koivuvanerille vedostamisesta! Luultavasti molemmat selailtiin Instagramia läpi yön alkutunteina ja seuraavana päivänä Arttu sitten soitti, että miltä kuulostaisi vetästä vanereille.

Kun olin jo ehtinyt tutustumaan painomatskuun ja -tekniikkaan edellisenä iltana, niin oli aika helppo päättää että näin tää homma tehdään! Koivuvaneri tuo hienosti elävyyttä ja luonnonläheisyyttä näihin töihin, eli pidän sitä parhaana mahdollisena esitystapana.”

_96b2904

Kuvat vedostetaan kolme milliä paksulle kotimaiselle koivuvanerille. Kuva: Arttu Muukkonen


Lähetit kuvat kisaan, mutta voittoa ei tullut. Kumpi on parempi lopputulos, postimerkit vai vetonaularooli iltamien Showroomissa?
”No jaa, olisihan sen kilpailun voitosta ansainnut kuusi tonnia. Mutta toisaalta postimerkit olisivat olleet niin pieniä, että on siistiä näyttää näitä teoksia isommassa koossa ja sellaiselle yleisölle, jolta varmasti löytyy vastaavia kokemuksia ystävien ja luonnon kanssa.”


Millaiseen paikkaan ripustaisit tällaiset pienet tai isommatkin vedokset, joita iltamissa on myynnissä?
”Kun nämä on vedostettu vanerin reunasta reunaan, niin teoksille on annettava hieman tilaa ympärille. Oma suosikkityyli on ripustaa valkealle seinälle ihan sellaisenaan ja rauhoittaa se ympärillä oleva alue. Jos haluaa kehystää, niin siinäkin valkea passepartout sopii parhaiten.”

 _96b2900

Graafisen suunnittelun lisäksi sinulla on pitkä tausta laskuhommissa ja myös Ylellä olympialaisten kommentaattorina. Kerrotko vielä tiivistettynä taustastasi ja miten olet päätynyt pian valmistumaan taiteen maisteriksi?
”Kuusi vuotta ammattilaisena Armadan Euroopan tiimissä ja loppuvuodet aktiiviuraa meni täysin Nipwitz-laskujengin kanssa mielenkiintoisia kuvaushommia tehden. Aktiiviuran aikana ehti käymään melkosen nipun kisoja ja olemaan mukana kuvauksissa ympäri maailmaa. Kisoissa laskin lähinnä paippia ja big airia, joskus harvoin slopestyleäkin, mutta en koskaan kokenut sitä kisamaailmaa mun jutuksi.

Tuntui että kuvauksissa pystyi paljon paremmin tekemään laskemisesta oman näköistä, kun temput ja kuvauspaikat sai itse päättää ja aina pystyi kehittelemään jotain uutta näkökulmaa joko spottiin tai temppuun.

Tuo sama valinnanvapaus ja jatkuva mahdollisuus kehittymiseen kiinnosti myös graafisessa suunnittelussa ja aloitin opinnot Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa syksyllä 2012. Pari vuotta tein laskuhommia ja opiskeluja päällekkäin, mutta 2014 syksyllä lopetin aktiiviuran laskijana ja sitten oon panostanut opiskeluun. Lasken kyllä edelleen huvikseni ja viime talvena alkoi innostaa myös metsässä laskeminen, johon minulla ei ole ollut aiemmin mitään kiinnostusta.

Laskureissuista ja työprojekteista huolimatta olen ehkä yllättäenkin täysin aikataulussa valmistumisen suhteen, eli ensi keväänä oon taiteen maisteri!”

_96b2913

Puun syyt tuovat eloa kuviin. Kuva: Arttu Muukkonen

 

Olet kuulemma taitava kehonhallinnassa. Mitä muuta tärkeää kerrottavaa kansalle olisi vielä jäljellä?
”Osaan backflipin tasamaalla ja tietysti suksillakin, sekä minulla on melkein absoluuttinen värisilmä.”

Matti Rädyn teossarjan vedoksia myynnissä Vapaalaskuiltamien Showroomissa ensi perjantaina 4.11. Vanhalla ylioppilastalolla Scandinavian Outdoorin osastolla kello 17 alkaen.

Osta pääsyliput Vapaalaskuiltamiin edullisesti ennakkoon Liveto.fi-lippukaupasta.

(Visited 2 366 times, 91 visits today)
Tags: , , , ,


Comments are closed here.


Vuoden paras lyhäri X Clif Bar -kilpailun finalistiviisikko on selvinnyt

Seuraava

Supervention 2:n hienot kuvat ja kysymykset, joihin emme vielä saaneet tekijöiltä vastauksia

Edellinen