Toggle navigation

Iltamien After Skillä tarjolla luentoja Japanista polviin ja Lyngen-kahvia

28.10.2015

Vapaalaskijan Afterilla luvassa runsaasti tietoa, taitoa, ruokaa ja juomaa.

Viime vuonna ensimmäistä kertaa kahden luennon ympärille järjestetty Vapaalaskijan After Ski kasvaa tänä vuonna koko perjantai-iltapäivän kestäväksi tapahtumaksi.

Afteri-luennot käsittelevät laaja-alaisesti vapaalaskua, reissaamisen, välineiden, kehonhuollon ja turvallisuuden kautta.

After ski -luennot ja -esitykset järjestetään Scandinavian Outdoorin Showroomin yhteydessä Vanhan Juhlasalissa. Luennoille on vapaa pääsy.

Vanhan Café tarjoilee alppihenkistä gulassikeitto-lounasta kello 12-18, joten Afterilla ei olla pelkän hengenravinnon varassa!

 

Kello 12.30: Esittelyssä maailman paras laskupaikka

10380162_10152348505338551_6170310785678840473_o-2

Majava Japanissa.

Päivän aloittaa vapaalaskija Arto Majavan Japani-esitys. Luennolla kokenut idän-kävijä Majava esittelee Japanin kiinnostavia laskukohteita, nousevan auringon maan kulttuuria vapaalaskijan näkökulmasta verrattuna muihin laskumaihin.

Japanin 15 metrin vuosittaiset lumimäärät ovat tulleet Majavalle tutuiksi jo useiden vuosien ajalta. Hän on käynyt Japanissa jo vuodesta 2007 asti.
”Se on hyvä kickstart koko viikonloppuun. Siinä on kyse siitä itsestään – lähdetään liikkeelle yhdestä maailman parhaasta laskupaikasta. Ei enempää eikä vähempää”, Majava sanoo.

Majavan luennolle voi käydä nappaisemassa Rovaniemen Kahvipaahtimon ja Arto Majavan yhteistyössä viritettämää Lyngen-kahvia. Vanhan Cafésta voi käydä ostamassa kupin kahvia luennon äärelle. Kahvia on tarjolla rajoitettu annosmäärä, joten paikalla kannattaa olla ajoissa.

Japanin puuterilumet – Ape Majava kello 12.30

 

Kello 13.30: Askel eksotiikan suuntaan

10330335_10152465421653735_1585251871554549121_n

Jan-Erik Blomberg vuoren laella.

Muun muassa Hiutale-tv-sarjan tuottanut ja kuvannut vapaalaskija Jan-Erik Blomberg on tunnettu paitsi leikkisästä laskutyylistään, myös eksoottisten laskukohteiden kokeneena kävijänä. Blumi on tehnyt reissuja muun muassa Kirgistaniin, Kanarialle, Kashmiriin, Turkkiin ja Libanoniin.

Luennollaan Blumi kertoo mitä pitää ottaa huomioon, kun lentolipuissa lukee Geneven sijaan vaikkapa Bishket – esityksen vaikuttavien valokuvien ja videoiden ohella.
”Jos on joskus pohtinut reissuvaihtoehtoa Alpeille, mutta ei ole ottanut vielä askelta sitä kohti, koska esimerkiksi jokin asia on jännittänyt, niin täältä saa tietoa.”, kertoo Blomberg.

Eksoottiset kohteet – Jan-Erik Blomberg kello 13.30.

 

Kello 14.30 Moderni suksiseppä

pusu

Puuppolan Suksen Jani Ahvenainen on yksi harvoista suomalaisista käsityösuksien valmistajista. Kauniit, pääosin puusta valmistetut PuSut, ovat herättäneet paljon mielenkiintoa – kuulemma myös monoski-ratsuille olisi myös kasvavaa kysyntää.

Ahvenaisen haastatteluhetkessä pääsemme tutustumaan suksenvalmistukseen materiaalien valinnasta valmiiseen tuotteeseen asti.
”Jos ylipäänsä laskettelusukset ja -välineet kiinnostavat, voi täältä saada erilaista ajatusta tuttuun aiheeseen, kun kuuntelee asiaa suksentekijän näkökulmasta”, Ahvenainen sanoo.
Haastatteluhetki: Näin syntyvät käsintehdyt sukset – Jani Ahvenainen kello 14.30

 

Kello 15.30: Virtuaalimatka värikkääseen Etelä-Amerikkaan

12096272_10153677208731465_2652704583239966086_n

Vuoristo-opas Juho Lukkari saapui juuri Patagonian-retkeltään Chilestä, jossa hän vieraili yhdessä Ape Majavan, Mika Selroosin ja Sami Sarsaman kanssa kuvaus- ja laskukeikalla.

Lukkari on kokenut Etelä-Amerikan-kävijä. Hän on kiivennyt ja laskenut Patagoniassa jo useiden vuoden ajan. Patagonia tarjoaa syksyisin upeita laskupaikkoja, eteläamerikkalaista kulttuuria ja stimmunkia ja myöskin vaihtelevia säitä.

Näiden kokemusten perusteella Lukkari johdattelee kuulijat ja katsojat Etelä-Amerikan tunnelmiin.
”Tämä on sellainen portti seikkailuun ihan toiselle puolelle maapalloa eksoottiseen paikkaan, joka on niin hyvin kaukana pohjolan harmaasta arjesta – tervetuloa värikkäälle virtuaalihiihtomatkalle kauas pois”, Lukkari lupaa.

Etelä-Amerikka – terveisiä Patagoniasta kello 15.30

 

Kello 16.30: Lumiturvallisuus Suomessa

keskikokoinen

 

Takamaastohiihto on kasvanut Suomessa jo pitkään. Nyt härmään ollaan kehittämässä yhteistä lumiturvallisuuskoulutusta, jonka tavoitteena on lisätä suomalaisten tietoisuutta lumivyöryistä.

Tavoitteena on lisätä tietoisuutta niin harrastajien kuin lumen kanssa töissään pelaavien keskuudessa. Samalla Suomeen ollaan rakentamassa myös yhtenäinen lumiturvallisuuskoulutusjärjestelmä, jolloin asiasta kiinnostuneet voisivat kouluttaa itseään aiempaa paremmin.

Luentoa lumiturvallisuudesta vetävät Kanadassa ja Ruotsissa lumiturvaoppinsa hankkinut ski guide/lumiturvallisuuskouluttaja Eeva Mäkelä ja vuoristo-opas Jussi Muittari.
”Esityksen jälkeen kuulijalla on tietoa viimeisimmistä tuulista lumiturvallisuusmaailmasta sekä pieni haju myös käytännön lumiturvakoulutuksen puolelta”, Mäkelä kertoo.

Lumiturvallisuus Suomessa – Eeva Mäkelä ja Jussi Muittari kello 16.30

 

Kello 17.30: Laskijan polvivammat – käytäntöä sekä teoriaa, ennen ja jälkeen

rouhiainen

Fysioterapeutti Mika Rouhiainen.

Polvivammat lienevät tuttuja vähintään lähipiiristä lähes jokaisella vapaalaskijalle. Aiheesta tulee kertomaan lisää yksi Suomen kokeneimmista alaraajoihin erikoistuneista fysioterapeuteista, Respectan Mika Rouhiainen.

Rouhiainen on työskennellyt fysioterapeuttina jo 17 vuoden ajan, ja hän on toiminut muun muassa jääkiekkojoukkue JYP:n fyssarina yhdeksän vuotta.
”Sitä kautta polvijutut ja -tuet ovat tulleet luonnollisena osana kiinnostuksen kohteeksi”, Rouhiainen kertoo.

Rouhiaisen kädenjälki näkyy myös muun muassa vapaalaskijoiden polvituissa. Respectan kautta tukea ovat jalkoihinsa saaneet muun muassa Mika Fält ja Jan-Erik Blomberg.

After ski -esityksessä Rouhiainen käy läpi sitä, miten vammoja voi parhaiten ehkäistä ennakkoon, mitä pitää tehdä kun polvea täytyy onnettomuuden jälkeen kuntouttaa ja millaisia tukia polviin on mahdollista saada.

Laskijan polvivammat – käytäntöä sekä teoriaa, ennen ja jälkeen – Mika Rouhiainen kello 17.30

 

 

After Skin jälkeen on vuorossa Peak Performancen, Pyhä ja Scandinavian Outdoorin Vapaalaskuiltamat 30.10.2015 kello 18.45 alkaen. Pääsyliput iltamiin ennakkoon täältä.

Tags: , , , , , , , ,


Comments are closed here.


Oi mikä ihana ilta - Vapaalaskuiltamista nautti yli 1600 ihmistä

Seuraava

Vapaalaskuiltamien Showroomissa täytetään tarpeita ja haaveillaan – Tässä kovimmat tärpit!

Edellinen