Toggle navigation

Juho Karhu on vapaalaskija ja purjehtija. Olet saattanut nähdä Karhun laskua ja seikkailuja mm. Ajelutiimin pätkissä kuten Eläintensaari vuodelta 2017, mutta miehen edesottamuksia on lueteltu aikaisemmin myös Relaa.comin Head Posse -blogissa.

 

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Juho Karhu (@alluringarctic) jakama julkaisu

 

Jos et ole aiemmin kuitenkaan kuullut koko tyypistä, otetaan alkuun pieni kertaus miehen aiemmasta elämästä:

Juho muutti opiskelemaan Alpeille Itävallan Innsbruckiin, tarkoituksenaan myös laskea paljon. 7 vuotta kului opiskellen sekä Tirolin vuorilla laskien ja samalla opintojen ohella löytyi myös päivätyö: kääntäjä. Purjehduksen Karhu löysi vasta aikuisiällä 7 vuotta sitten kun Suomen kesään piti löytää tekemistä.

Karhun elämä jatkuikin pitkään näin:” talvet menivät laskiessa ja kesät purjehtien, kunnes tänä talvena nämä kaksi harrastusta yhdistyvät Norjanmerellä. Eikä kyse ole mistään pakettimatkana ostetusta Ski&Sail-reissusta, vaan siitä, että Juho todella asuu veneessän vuoden ympäri ja laskee samalla vuorilla.

Juho purjehti veneensä S/Y Sylvian viime kesän aikana Norjaan ja on viettänyt nyt talven Pohjois-Norjan Finnmarkissa.

 

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Juho Karhu (@alluringarctic) jakama julkaisu

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Juho Karhu (@alluringarctic) jakama julkaisu

 

Terve Juho! Miten ihmeessä päädyit Norjaan kiikkumaan paatissa päivät pitkät?

Sen takia että mulla oli mahdollisuus ja päätin lähteä!

Jännittääkö koskaan?

Talvella ankkuroituessa ja purjehtiessa jännittää lähinnä joskus veneen puolesta. Tuulet on kovia ja jos vaikkapa yksin ollessa ankkuri pettää tai ahtaassa paikassa moottori vikaantuu, niin siinä on vene vaarassa päätyä rantakivikkoon. En ole myöskään vielä kovin kokenut arktinen purjehtija, joten noissa asioissa on vielä oppimista ja samalla myös enemmän mahdollisuuksia mokata.

Oman fyysisen hyvinvoinnin puolesta ei jännitä sen suuremmin, tarkkana kyllä saa olla. Laskujutuissa olen talvikuukaudet ottanut aika iisisti ja odotellut kevään parempia kelejä ja stabiilia lumipakkaa. Yksin ei huvita paljoa hurjastella, kun pienelläkin loukkaantumisella voi täällä keskellä-ei-mitään olla aika huonotkin seuraukset.

Monelle vapaalaskun harrastajalle omien harrastusten ja elämän velvollisuuksien yhdistäminen on vaikeaa. Sinä olet onnistunut yhdistämään kaikki harrastuksesi sekä arkielämän rutiinit tähän elämäntapaan. Miten tässä näin onnellisesti kävi?

Tuurilla mentiin. Aloitin käännöstöiden tekemisen ja niissä erikoistumisen aika sattumalta. Mitään isoa ja dramaattista elämänmuutosta en missään vaiheessa tehnyt, mutta tähän tilanteeseen on valuttu ikään kuin monen pienen päätöksen tuloksena. Oon tietysti tehnyt aika paljon uhrauksiakin tän eteen, ja kannattaa muistaa, että vaikka purjeveneily saattaakin kuulostaa porvarilliselta, niin mun palkka ja elintaso ei materiassa mitattuna yllä kovinkaan korkealle.

Rehellisesti sanottuna en kyllä usko että tämä olis loppujen lopuksi ihan jokaisen juttu. Sellaisessa normaalissa ja turvallisessa arkielämässäkin on hyvät puolensa. Mä kärsin veneessä palelemisen ja muiden konkreettisempien juttujen lisäksi jonkun verran muun muassa taloudellisesta epävarmuudesta. Mulla ei myöskään oikeastaan ikinä ole ympärilläni mitään säännöllistä (työ)yhteisöä tai muuta, ja vietän useita viikkoja peräkkäin käytännössä yksin.

Millaisia vinkkejä antaisit muille, jotka haaveilevat samasta?

Vaikea kysymys, jokainen ihminen kun on erilainen. En osaa oikein antaa vinkkejä downshiftaukseen tai radikaaleihin irtiottoihin, kun oon itse ollut tällainen vähän erikoisempi tapaus jo opiskeluajoista lähtien. Omasta uskalluksesta ja rahastahan se riippuu. Pitäis pystyä sanomaan heipat yhteiskunnan aiheuttamille paineille ja alkaa jonkin asteiseksi huliviliksi.

Mutta menen aina vähän vaikeaksi, kun mun konsulttikaverit puhuu ihaillen mun meiningeistä ja ”vapaudesta” ja siitä että ”teet just sitä mitä haluat”. Onhan nuo jutut osittain tottakin, mutta ihmisillä on tapana idealisoida asioita ja nähdä sitä vihreämpää ruohoa aina vaan siellä aidan toisella puolella. Mutta on musta hienoa huomata että jotkut inspiroituu mun jutuista. Että vaikka ei ihan hylkäiskään omaa entistä elämäänsä, vaan vähentää vähän töitä, kuluttaa vähemmän, nauttii yksinkertaisista asioista ja säästää samalla maapalloa.

 

Matka kuulemma jatkuu pian Huippuvuorille. Miten tähän varaudutaan?

Barentsinmeren ylitys keväällä on tietysti vähän jännä paikka, kun en ole vielä mikään kokenut avomeripurjehtija ja noilla leveysasteilla ei keväällä liiku muita huviveneitä.

Pohjoisnavan suunnasta merivirtaukset ja tuulet puskevat avojäätä meidänkin kulkureitin suuntaan, ja se on sellainen juttu, mitä sään lisäksi eniten joudumme seuraamaan. Jäätilanteesta on nykyisin kohtuullisen hyvät yleiskartat, mutta niissä ei valitettavasti näy suurempi mittakaava eikä huviveneille vaarallisten satunnaisten jäälauttojen leviäminen.

Veneen turvallisuusvarustelun kannalta just Huippuvuoret ja Barentsinmeren ylitys ovat sellaisia juttuja, mihin rahaa ja aikaa on palanut vaikka kuinka paljon. Pelastuspukuja, pelastuslautta, tutka, hätäpumppu, myrskypurje, hätälähettimet, satelliittipuhelin jne…

Laskemisesta Huippuvuorilla en sitten taas vielä osaa sanoa. Varmaa on että oman veneen kanssa se on jonkunasteista säätöä, paatti kun pitää saada ankkuroitua johonkin sellaiseen paikkaan, että tuuli tai jäät eivät vie sitä mennessään. Sitten pitää saada koko poppoo pienellä jollalla rantaan ja tallustella vuorelle. Jääkarhujen varalta on mukana paukkupyssyt ja kivääri – jälkimmäisen käsittelyä oon käynyt treenaamassa pari kertaa.

 

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Juho Karhu (@alluringarctic) jakama julkaisu


Toivotetaan miehelle onnea Huippuvuoren matkaan! Juho Karhu on myös puhumassa retkestään tämän vuoden Vapaalaskuiltamissa.

Juho Karhu Instagramissa: https://www.instagram.com/alluringarctic/

Juho Karhun omat kotisivut: http://www.alluringarctic.com/

Visited 1 057 times, 1 visit(s) today


Comments are closed here.


Vapaalaskufestareiden juhlavuoden ohjelmatykitys alkaa jo päivällä: ohjelmisto on nyt julkaistu!

Seuraava

Vapaalaskukiertue tuo valoa Lappeenrantaan, Turkuun, Helsinkiin, Ylläkselle ja Pyhälle

Edellinen