Toggle navigation

Tässä se on! Vuoden 2017 laskukuva.

16.12.2017

Vuoden 2017 laskukuva: Free bird on top of Corvus Freebird (Miikka Laakso)

Vuoden 2017 laskukuva äänestys on päättynyt ja voimme esitellä onnekkaan voittajan, Miikka Laakson riekkoineen!

Kuvakisan voittajana Miikka pääsee kaverinsa kanssa Hemavan Tärnabyn laskettelukeskukseen Pohjois-Ruotsiin. Korkeuseroa muuten tuolta löytyy, sillä keskuksen ylimmältä hissiltä voi vielä skinnata Södra Syternin huipulle 1686 metriin ja laskea kylään asti, joka on 470 metriä. 1216 metriä – ei siis mikään pulkkamäki. Voittajien ei tosin tarvitse skinnata, sillä huipulle kuljettaa Stig Strandin helikopteri.

Tavoitimme voittajan sähköpostitse ja tivasimme lisätietoja tästä mainiosta otoksesta.

Free bird on top of Corvus Freebird. Black crows meets willow grouse. #blackcrows #blackcrows_skis #grouse #freeski #riekko #tunturifiilis #Pyhätunturi #vapaalasku17 #freekend

Henkilön (@laaksonmiikka) jakama julkaisu

Missä ja milloin kuva on otettu?

Kuva on otettu 2017 keväällä Freekendin aikaan Pyhätunturilla. Paikka on tarkemmin ilmaistuna ”Perseen” laelta, eli Tajukankaan päältä.

Moni juoksee lintujen perässä ihan töikseen. Tämä taas tuli kirjaimellisesti päälle. Miten ihmeessä tässä onnistuttiin?

Tämän riekon kuvaaminen ei isommin vaivaa tuottanut. Se taisi olla koko kevään kuvatuin kaveri Pyhällä. Riekkoherra asui tunturissa omalla reviirillään ja aina jonkun saapuessa sen tontille, lintu lennähti paikalle ärhäkkäänä. Olimme laskemassa ja pysähdyimme hetkeksi Tajukankaan laelle ennen kuin lähdimme pudottautumaan alas rinteeseen. Kuinka ollakaan, riekko pölähti jälleen paikalle ja käveli suoraan suksien päälle. Seisoskeli siinä pitkään aivan kuin ilmoittaen ettette muuten laske nyt minnekään! Kuten usein muulloinkin, tälläkin kerralla paras kamera oli se, joka käsiin sattui. Eli nappasin taskusta puhelimen ja kuvasin riekon sillä.

 

Close encouters in nature Willow grouse meets @laaksonmiikka #freekend #tunturifiilis #pyhamagic Henkilön Jani Johansén (@janijohansen) jakama julkaisu

Onko kuvan lintua näkynyt sen koommin vai haluaako hän vältellä julkisuutta?

Kyllä tuo riekko piti Tajukangasta viikkokaupalla omanaan ja siinä se asusteli. Kuvasimme sittemmin sitä myös ”oikealla” kamerakalustolla, josta ohessa kuvaa ja videonpätkää. Osin näitä täytyi käydä ikuistamassa, kun kuultiin kuittailua mm. täytetyn linnun käyttämisestä kuvaamisessa tuossa kisaankin päätyneessä otoksessa. Julkisuuden valokeilassa kaveri pysytteli pitkälle kevääseen. Se jopa juoksi välillä mukana, kun lähdettiin laskemaan.

Hieman vakavammin asiaa tarkastellessa tässä(-kin) oli kyseessä tietyllä tavalla ilmastonmuutoksen aiheuttama ongelma. Lapin riekkokannat ovat kärsineet useina peräkkäisinä vuosina kesäkuussa iskeneistä kylmistä ja sateisista keleistä, ns. taka-talvista. Riekkojen pesintä on epäonnistunut ja niiden määrä on pudonnut erittäin alas, jolloin niiden luonnollinen parvikäyttäytyminen kärsii. Itse epäilen lintuparan olleen vain yksinäinen, jolloin se meni hieman sekaisin keväällä morsiamen ja lajitovereiden puuttuessa tunturista. Se alkoi näin ollen ärhennellä ihmisille, ehkä ihan syystäkin…

 

Riekko2

Taas tehdään lähempää tuttavuutta

Kuva on onnistunut, mutta äänisaalis on silti ylivoimainen. Miten onnistuit kalastelemaan näin paljon ääniä. Onko sinulla vain eniten laskukavereita?

Toki kiitos kuuluu laskukavereille ja tutuille, jotka jakoivat ahkerasti kuvakisan linkkiä ja äänestivät sitä. Epäilen kisan kuitenkin ratkenneen kuvassa näkyvän suksimerkin antamaan julkisuuteen (kuva sai heidän sosiaalisessa mediassa tuhansia tykkäyksiä ja paljon uudelleenjakoja) sekä omaan pieneen markkinointitoimenpiteeseen kisan loppumetreillä. Ilmoitin nimittäin, että mikäli kuva pääsee ykköspaikalle, niin palkintomatkalle pääsee joku Levi ski clubin juniori! Lienee niin, että junnuilla on laskuhaluja ja laajat kaveripiirit.

 

Riekko

Mies, kamera ja riekko. Kuvaajana Anu Vesalainen

Kuka lähtee kaveriksi Hemavaniin helireissulle?

Lupauksista pidetään kiinni ja laitetaan hyvää kiertämään. Heliskiitä lähtee vetämään joku Levi ski clubin aktiivinen juniori! Toki asia täytyy sopia myös junnujen vanhemmille ja tätä pitää hieman järjestellä. Palataan järjestelyihin myöhemmin talvella, mutta alustavasti se voisi liittyä tulevan kevään Freekendin päätapahtumaan ja siellä järjestettäviin laskukilpailuihin. Heliskireissu saattaa olla vaikka pienenä bonuksena jossain kisasarjassa. Ei paljasteta kaikkea vielä.

Ja ettei se valokuvaaminen ihan kokonaan unohdu, niin juniorista otetaan myös julistekokoon soveltuva kuva laskuhommissa muistoksi tapahtumasta.

Mitä toivot Joulupukilta tänä jouluna?

Kaikille oikein paljon puuterintäytteisiä laskupäiviä!


Comments are closed here.


Vapaalaskuiltamat siirtyi lauantaille - luvassa kova sarja luentoja, Elämysalue täynnä yhteistyökumppaneita ja leffa Antarktikselta

Seuraava

Vuoden laskukuva x Hemavan Tärnaby & Stig Strand Heliski

Edellinen