Toggle navigation

Pyhän, Peak Performancen ja Scandinavian Outdoorin Vapaalaskuiltamat 2018 käynnistetään tänä vuonna poikkeuksellisesti lauantaina. Tänä vuonna Vapaalaskuiltamat alkaa siis Helsingin Messukeskuksen GoExpo Winterissä kello 10 ja jatkuu aamukolmeen asti.

Pyhän, Peak Performancen ja Scandinavian Outdoorin Vapaalaskuiltamat 2018 käynnistetään tänä vuonna poikkeuksellisesti lauantaina. Tänä vuonna Vapaalaskuiltamat alkaa siis Helsingin Messukeskuksen GoExpo Winterissä kello 10 ja jatkuu aamukolmeen asti.

Kun Vapaalaskuiltamissa aikanaan keksittiin, että leffojen ja iltamenon lisäksi tapahtumassa voisi olla luentoja, oli vuosi 2014. Silloin kaksi luennoitsijaa Vanhalla ylioppilastalolla olivat Jan-Erik Blomberg ja Arto Majava.

Molemmat luennot vetivät Vanhan yläkerran luentosalin täyteen. Siitä alkaen jo kolmen vuoden ajan erilaiset luennot ovat kuuluneet iltamien – tai festivaalien – ohjelmistoon.

Vuosien saatossa olemme saaneet palautetta siitä, että perjantai-iltapäivien luentoihin ei oikein kansa ehdi paikalle. Se on ymmärrettävää, mutta perinteinen perjantain juhla-aika ei ole mahdollistanut muutoksia.

Tänä vuonna, 2018, Vapaalaskuiltamat siirtyy lauantaille, jotta laskukansa pääsee paremmin myös luentojen äärelle.

 

Peak Performancen Stagen luennoilla vieraita Suomesta, Ruotsista ja Norjasta – ja olutjoogaa

 

Peak Performance Stagelle nousee tänä vuonna laaja kattaus vapaalaskijoita kertomaan lajin eri näkökulmista.

Tietysti lavalla nähdään myös ensimmäisten luentojen vetäjät, kun Jan-Erik Blomberg haastattelee norjalaista Hedvig Wesseliä, joka on noussut raketinomaisesti kumparepuolelta vapaalaskukisojen korkeimmille sijoille. Myös Blumilla on kumparetausta, joten luvassa on varmasti kiinnostava keskustelu.

Ape Majava taas kertoo yhdessä vuoristo-opas Juho Lukkarin kanssa tuoreesta Patagonian-reissusta sekä keskustelee nuoremman polven vapaalaskijoiden Lucas Stål Madisonin ja Anttu Oikkosen kanssa vapaalaskuvarusteiden muutoksista ja tulevaisuudesta.

Sääasiantuntija Mikko Routala antaa vinkkejä miten tavan laskija voi tulkita vuoristosään muutoksia luonnossa. Vuoristo-opaskouluttaja Anders Bergwall kertoo ilmaston lämpenemisen vaikutuksesta jäätiköihin ja vuoristo-oppaan arkeen.

Tutustumme käsintehtyjen suksien kiehtovaan maailmaan sellaisten valmistajan eli Jani Ahvenaisen johdolla ja pääsemme silittämään bernhardilaista koiraa ja kuulemme aidon vapaalaskukoirarodun historiasta, kun Wäinö, tuo kahdeksan maan muotovalio, tassuttelee omistajansa kanssa iltamien iltapäivään.

Kino Pyhän puolella lumiturvallisuuskouluttaja Jarkko-Juhani Henttonen esitelmöi lumivyörytietoudesta.

Ennen iltaohjelmaa ehditään myös rauhoittua hetkeksi Olutjooga by Pyhän pariin, kun vapaalaskija, fysioterapeutti ja joogaopettaja Sanna Kyllönen ohjaa Peak Performance Stagella kevyen olut(- tai muu juoma)joogan.

 

Kino Pyhän ohjelmistossa Huippuvuoria ja Etelämannerta

Harvinaista kuvamateriaalia No Man´s Landin kuvauksista. Kuva: Johannes Aizetmüller

Messukeskukseen rakennetaan jälleen yli 1000-paikkainen elokuvateatteri, Kino Pyhä, jonka valkokankaalla nähdään huippuohjelmaa.

Illan avaa erityislaatuinen ohjelma, Svalbard Unplugged. Valokeilaan istahtavat Antti Autti, Enni Rukajärvi ja Rami Hanafi. Heidän Huippuvuorten reissua käydään läpi kuvien ja tarinoiden sekä kulissien takaisten videomateriaalien avulla. Esitys huipentuu uuden lyhytelokuvan Helsingin-ensi-iltaan.

Tauon aikana katsotaan Peak Performance Stagella Vuoden paras lyhäri -kisan finalistit (Huom kisaan voi edelleen ilmoittautua mukaan, ohjeet täältä).

Illan elokuvallinen anti huipentuu No Man´s Land -elokuvan Pohjoismaiden ensi-ilta. Elokuva kertoo Helsingissä nähdyn Matthias Mayrin ja Matthias Haunholderin matkasta Etelämantereelle vuorille, joilla kukaan ei ole aiemmin laskenut. Mayr ja Hauni halusivat mennä syvemmälle mantereelle, eikä jäädä samoille niemille, joilla useimmat Antarktiksella kuvatut laskupätkät on tehty.

 

Vapaalaskujatkot by Pyhä tarjoaa: Lyömättömät

DJ Sami Häikiö pitää huolta Vapaalaskuiltamien tunnelmasta läpi illan.

Kun leffoista on nautittu, jatkuu ilta Vapaalaskujatkot by Pyhän tahdissa. Illan bailutunnelmaa kohottaa erinomainen Lyömättömät sekä DJ Sami Häikiö. Ilta jatkuu kolmeen asti.

 

Ruokaa ja juomaa juuri Vapaalaskuiltamia varten

Vapaalaskuiltamissa on ollut tapana myös syödä ja juoda hyvin. Tänä vuonna ruokapuolta hoitavat Pyhältä asti saapuva PyhäWurst erinomaisina hodareineen sekä Vapaalaskuruokarekka, jonka hampurilaisvalikoimissa on vähän parempaa purilaista niin liha- kuin kasvisvaihtoehtoina.

Illan juomahuollosta vastaavat erityisesti Panimoyhtiö Tuju iltamia varten pannulla Lesoilu Red Alella, jonka etiketissä seikkailee eräs tunnettu Vapaalaskuiltamien taustahahmo. Olut on punertava olut, jonka maussa on myös Suomen parhaaksi paahtimoksi kahdesti valitun Lehmus Roasteryn paahtamaa ja punaviinitynnyrissä aromatisoimaa kahvia. Lehmus Roasteryn kahvipiste löytyy myös iltamien alueelta.

Erikoisoluita on luvassa myös Ice Beaverin tytöiltä ja pojilta. Laskuskenessä tunnetut jäämajavat tuovat laajan kattauksen juomiaan tiskiin.

Ei sovi unohtaa ylipäänsä Vapaalaskubaaria, joka palvelee aamuyölle asti. Tiskimetrejä on myös luvassa sen verran, että jonoja ei pitäisi päästä syntymään.

 

Scandinavian Outdoor isännöi Elämysaluetta

Vapaalaskuiltamissa pääsee tutustumaan myös runsaaseen valikoimaan uusia välineitä, varusteita ja katsastamaan erilaisia vapaalaskutoimijoita.

Osastoja ja Elämysaluetta isännöi Scandinavian Outdoor Store.

Mukana ovat osastoillaan tai muuten vain muun muassa Peak Performance, Pyhä, Salomon, Atomic, Suunto, Elan, Black Crows, Puuppolan Suksi, VAI-KØ, Levi Snow Sport Academy, Clif Bar, Elämysmatkat, Adventure Partners, Vapaalasku-kirja, Black Diamond, Patagonia, Pieps, Ajelutiimi – kumppanitilanne päivittyy vielä.

Tänä vuonna myös Vuoristo-oppaiden valtakunta kerää suomalaisia vuoristo-oppaita paikalle esittelemään palveluitaan.

 

Pääsyliput vapaalaskijoille alennuskoodilla

Vapaalaskuiltamiin on tänä vuonna myynnissä Combo-lippu, jolla saa paitsi sisäänpääsyn Vapaalaskuiltamiin, myös peräti kolmen päivän pääsylipun GoExpo Winteriin. Lipun hinta on virallisesti 34 euroa, mutta VAPAALASKU18-koodilla saa kuuden euron alennuksen.

Kun ostat lipun, syötä alennuskoodi alennuskoodikenttään ja lippu on edullisempi.

Combo-lipulla on siis sisäänpääsy messuille perjantaina, sisäänpääsy messuille lauantaina JA Vapaalaskuiltamiin koko illaksi sekä pääsylippu sunnuntaille.

Jos luennot eivät kiinnosta ja haluat ostaa vain pääsylipun Vapaalaskuiltamiin klo 19 alkaen, voi sellaisen hankkia Messukeskuksesta lauantaina kello 18 alkaen. Lipun hinta on 25 euroa. Suosittelemme Combo-lippua.

 

Sunnuntaina seikkailurata lapsille ja oikea taikuri

Vapaalaskuiltamien alueella tunnelma jatkuu myös sunnuntaina, kun alueelle nousee pienemmille vapaalaskijoille sopiva Seikkailurata, jossa pääsee ylittämään jäätiköitä, roikkumaan hakuissa ja silittämään bernhardilaiskoira Wäinöä. Radan rastit suorittaneet palkitaan taikuri-jonglööri Eetu Lammen ilmapalloeläimellä.

Jos siis lauantai-ilta ei mene ihan aamuun asti, kannattaa tulla pyörähtämään omien tai muiden lapsien kanssa GoExpo Winteriin.

 

Nähdään 3. marraskuuta Messukeskuksessa!

Visited 1 065 times, 1 visit(s) today
Tags: , ,


Comments are closed here.


Munkkien koira aurasi latuja 200 vuotta sitten

Seuraava

Tässä se on! Vuoden 2017 laskukuva.

Edellinen