Toggle navigation

Vapaalaskuiltamissa ja Vapaalasku-elokuvakiertueella tarjolla runsaasti kotimaisia leffoja

21.10.2015

Vapaalaskuiltamien ja Vapaalasku-elokuvakiertueen elokuvat on nyt julkistettu. Taso on kova!

Vapaalaskuiltamien elokuvanäytökset koostuvat tänä vuonna kotimaisista elokuvista. Leffasalit löytyvät Vanhan ylioppilastalon yläkerrasta. Toiseen saliin on käynti oikeanpuoleisesta portaikosta, toiseen vasemmanpuoleisesta. Molemmissa saleissa on salivastaavat, jotka avaavat ovet, pyörittävät esityksiä ja neuvovat huolissa ja murheissa.

Elokuvat on siirretty tänä vuonna yläkertaan siksi, että voimme taata niiden katsomiseen parhaat mahdolliset olosuhteet. Vanhan iso sali on näyttävä tila, mutta akustiikkaa ei ole jokavuotisista parannuksista huolimatta pystytty nostamaan sille tasolle, että jokainen salin perällä ja parvellakin pystyisi nauttimaan terävän kuvan lisäksi laadukkaista äänistä.

Niinpä tänä vuonna leffasalit ovat yläkerrassa, ja niihin voi mennä kun itselleen parhaiten sopii. Näytöksiä on alustavasti puolen tunnin välein eri saleissa. (Salissa yksi tasatunnein, salissa kaksi puolelta aina puolelta alkaen). Näytösten sisältö on kaikissa sama.

Iltamissa ensi-iltansa saavat elokuvat lähtevät pienillä täydennyksillä kiertämään myös marraskuussa Vapaalasku-elokuvakiertueella ympäri Suomea. Vapaalasku-elokuvakiertueesta lisätietoja artikkelin loppupuolelta.

 

Leffoissa kotimaisten teosten ryntäys

 

2J1A9240

Ape Majava tutkii Peto-kurun sisäänlaskeutumista. Kuva: Miku Merikanto

FIRE FEM SEKS on allekirjoittaneen eli Arttu Muukkosen ohjaama ja kuvaama dokumentti Pohjois-Norjan ensilaskuista. Ensimmäinen osa, ETT TO TRE, julkaistiin viime syksynä. Silloin seurattiin Ape Majavan, Antti Leukun ja Pekka Pakkasen seikkailua myrskyisässä kelissä.

Tänä vuonna laskijaryhmään lennätettiin vahvistus Sveitsistä, kun Keski-Euroopan randohärkä Miku Merikanto liittyi jengiin mukaan. Tänä vuonna ei jääty myrskyyn, vaikka kelit olivatkin perinteisen vaihtelevia hurjista tuulista terassikelien aurinkoon.

2J1A9329

Pekka Pakkanen haastaa Petoa. Kuva: Miku Merikanto

2J1A9754

Ape Majava, Arttu Muukkonen, Pekka Pakkanen, Antti Leuku ja Miku Merikanto venekyydissä. Kuva: Miku Merikanto

 

Elokuvan kesto: noin 16 minuuttia

 

Kirgistanilainen vuoristotarina

kirgiisityttö

Kirgiisityttö. Kuva: Jan-Erik Blomberg

Jan-Erik ”Blumi” Blombergin ohjaama ja kuvaama lyhytelokuva kertoo kolmen meihen matkasta paikkaan, josta heillä ei ole sen paremmin ennakkokäsitystä kuin tietoa. Reissussa olivat ohjaajan lisäksi mukana Jussi Mononen ja Paul Siljama.

Parin kolmen viikon matkasta Kirgistanissa triolle jäi mieleen paitsi upea Tian Shanin vuoristo lähellä Kiinan rajaa, myös jurtat, etäisyys länsimaisesta kulttuurista sekä tietynlainen autenttisuuden tunne.
”Oli mielekästä lähteä tällä porukalla matkalle ja katsoa, mitä syntyy. Matkasimme avoimin mielin ja otimme vastaan sen, mitä meille annettiin.”

hevospooloa

Hevospooloa. Kuva: Jan-Erik Blomberg

jurtta

Jurtta. Kuva: Jan-Erik Blomberg

Elokuvan kesto: noin 14 minuuttia

 

Japanilainen päivä

skipe_ohman3

Skipe Oivo Japanisa. Kuva: Kim Öhman

Kim Öhmanin ohjaama ja kuvaama Skiers Diary – A Day In Japan kertoo nimensä mukaisesti laskijan päivästä Japanissa. Öhman ja Skipe Oivo viihtyivät Myokossa viime keväänä.

Alku ei näyttänyt hyvältä. Vesisade oli kastellut tarunhohtoisen japow-puuterilumen, mutta lopulta keli parani ja kaksikko pääsi tykittämään hyvällä lumella skipatrolia väistellen syvää metsäpyydaa.

Viime vuoden Nietos Photo Challengen kutsusarjan voittanut Öhman halusi tehdä pitkästä aikaa liikkuvaa kuvaa, joten lyhytelokuva oli luonteva formaatti tälle. Elokuva eroaa perinteisistä laskuleffoista monella tavalla. Oman eronsa tuovat värimäärittely, tunnelma ja erittäin kova musiikki – samanlaista ei ole kotimaisissa leffoissa aiemmin kuultu.
”Halusin lähestyä aihetta eri kulmasta kun tavanomaiset leffat. Tässä ei ole mitään ylävitosia eikä jihaata.”

skipe_ohman2 skipe_ohman

Elokuvan kesto: noin 5 minuuttia

Lue lisää elokuvan teosta Kim Öhmanin blogista Imagen sivuilta.

 

Neljä kuukautta asuntoautolla – leffan arvoinen talvi

IMG_5816 1

Shila ja camper. Kuva: Nives Hollsten

Mitä tapahtuu, kun vapaalaskijapariskunta ja heidän huskynsa asuvat samassa asuntoautossa neljä kuukautta putkeen? Kaunis lyhytelokuva, ainakin. Nives Hollstenin ohjaamassa ja kuvaamassa elokuvassa As it was seurataan vapaalaskija Niklas Hollstenin talvea.

Erikoistähtenä nähdään myös pariskunnan alaskanhusky Shila.
”Shila on nyt jo vähän vanhempi, joten se lähti oikeastaan kaikille laskureissuille mukaamme. Oli hullua nähdä, kuinka Shila laukkasi menemään alamäessä ja otti aika rohkeita hyppyjä tuulilipoista ja dropeista. Sitten se vaan jatkoi matkaa. Uskomaton puuterikoira!”

Eläimillä on Niveksen mukaan kuitenkin tieto siitä, milloin on liian vaarallista tai jyrkkää, niin myös Shilalla.
”Söpöintä leffassa on nähdä Shilan kehittyvän freeride-koirana pitkin talvea.”

Elokuvan nimi viittaa talven luonnolliseen vaihteluun ja kehittymiseen.
”Tarina kulkee kronologisessa järjestyksessä. Siinä näkee kiinnostavasti, miten kelit ja lumitilanteet vaihtelevat, mutta joka päivä voi pitää hauskaa olosuhteista huolimatta.”

IMG_3240 1 copy

Niklas Hollsten kurvailee Norjassa. Kuva: Nives Hollsten.

IMG_5047 1

Niklas ja Shila. Kuva: Nives Hollsten

 

Elokuva on kuvattu Itävallassa, Italiassa, Sveitsissä, Norjassa ja Ruotsissa. Kesto: noin 10 minuuttia.

 

Kids in Alaska (Iltamien yönäytös + vapaalaskuelokuvakiertue)

IMG_0373

Juuso Kivikosken ja Tatu Salon elokuva Kids in Alaska kertoo laskureissusta Alaskaan yhtenä vuosikymmenten huonoimmista lumitalvista. Elokuva nähdään iltamissa yön erikoisnäytöksessä.

Läskikympistäkin tuttu parivaljakko on käynyt aiemminkin Alaskassa, mutta tällä kertaa kelit vastustelivat tavallista enemmän.

”Tämä on tarina siitä, kuinka kaksi laskijaa suuntaavat tarunhohtoiset laskulinjat silmissänä toista kertaa Alaskaan, tällä kertaa perheidensä kera. Asiat asettuvat oikeaan perspektiiviin Alaskan tarjoamien yllätyksien mukana”, Tatu Salo kertoo.

IMG_0396

 

Vapaalasku-elokuvakiertue piristää marraskuuta

leffakiertue_2015_muokattu_vaaka

Vapaalasku-elokuvakiertue saapuu jo kolmatta kertaa piristämään Suomen pimeää marraskuuta. Kiertueen aikataulu:

5.11. Tampere, Niagara, kello 21
7.11. Rovaniemi, Kauppayhtiö, kello 20
10.11. Oulu, Teatteriravintola Rio, ovet kello 18.30
13.11. Helsinki, Forumin Scandinavian Outdoor, kello 20
18.11. Lappeenranta, Kino-Aula, ovet kello 20
24.11. Jyväskylä, Musta Kynnys, ovet kello 19
28.11. Ylläs, Bar Kaappi, ovet kello 19
30.12. Pyhä, Naava

Ohjelmistossa on iltama-elokuvien lisäksi myös muita lyhäreitä. Näytöksen kesto on noin 1,5 tuntia.

Tänä vuonna kiertue kasvaa paikallisiksi vapaalaskuiltamiksi Oulussa ja Lappeenrannassa, joten ennen leffoja on tarjolla kauden välineuutuuksia ja ohjelmaa sekä pohjoisessa että idässä.

Helsingissä leffakiertue pysähtyy tänä vuonna Scandinavian Outdoorin liikkeessä Forumin kolmannessa kerroksessa. Tapahtuma on samalla kaupan talvenavausilta.

Kiertueesta lisätietoa Facebookissa pikapuoliin.
HUOM
Voit varmistaa pääsylippusi Vapaalaskuiltamiin Liveto.fistä. Tapahtuma on ollut loppuunmyyty, joten suosittelemme lippujen hankintaa ennakkoon.

Tags: , , ,


2 kommenttia

 • laskija says:

  Laskuleffojahan katsotaan äänen takia, sillä ei ole väliä onko screeni iso ja koko suomen alan aktiivit samassa tilassa luomassa yhteishenkeä.

  Pannaan kauppa tilalle, kun expossa ei niitä ole.

 • Arttu Muukkonen says:

  Moro!

  Leffoissa kokonaisuus on tärkeää. Iso näyttö ja hyvä äänentoisto ovat kaksi avaintekijää.

  Eikä huolta, iso screeni on myös Showroomissa ja ilta huipentuu yhteisöllisesti Suomen parhaan lyhärin finaalin katseluun sekä muuhun ohjelmaan, joka alkaa iltakymmenen jälkeen ja kestää varmasti riittävän pitkään! 🙂

  -Arttu


Vapaalaskuiltamien Showroomissa täytetään tarpeita ja haaveillaan – Tässä kovimmat tärpit!

Seuraava

Mika Oksanen pani Vapaalaskuiltamille oman oluen

Edellinen