Toggle navigation

Torstaina 2.11. järjestettävien Vapaalaskuetkojen tämän vuoden elokuvateemana ovat lyhyemmät laskemiseen liittyvät filmit. Vapaalasku.com esittelee filmit ja kertoo niiden taustat. Nyt vuorossa ovat suomalaiset Stray ja Kilpisjärvi sekä norjalainen Dick Moves.

 

 

Parkkirotat Narvikissa – Stray

image1Mitä siitä tulee, kun Riihivuoressa ikänsä parkkia laskeneet jannut lähtevät Narvikiin ottamaan offarimaistiaiset? Tietenkin lyhäri nimeltä Stray. Jyväskyläläiset Riihivuoren kasvatteja oli puuterireissu poltellut jo pidempään, mutta viime talvena Henrik Lilja kumppaneineen suuntasivat takamaastoihin.

Idea Norjan-reissusta syttyi Liljan päähän, kun tämä kävi työharjoittelemassa Puuppolan Suksella. Jani Ahvenainen kertoi omista offarireissuistaan ja vihjasi Narvikia hyväksi kohteeksi vasta-alkajille. Muu porukka eli Patrik Lilja, Tuure Mäkinen ja Tuomas Nurmi hyväksyivät Narvikin kohteeksi. Porukka on laskenut ja kuvannut parkeissa jo vuosia, mutta viime vuosina puuteri oli hiljalleen alkanut kutsua miekkosia.

Suomalaisremmi herätti Narvikissa huomiota. Yksi syy taisi olla elokuvan kuvaamiseen käytetty järeähkö kamera. Porukka tapasi reissun puolivälissä rinnebaarissa paikallisen ski patrollerin, Williamin.

You are the Finns with the big ass camera, päerkele”, mies totesi ja neuvoi sitten, minne Narvikissa kannattaa mennä laskemaan. Sama heppu opasti suomalaisia myös päivän mittaisella Riksgränsenin-reissullakin.

Kun poppoon työlistalla oli käynti Narvikfjelletin huipulla, herätti retkikunta jälleen huomiota. Nousukarvat ja lumikengät olivat jääneet porukalta hankkimatta, joten kamerakaluston kanssa ylämäkeen sai kahlata polvia myöten. Ohi skinnailleet paikalliset tsemppasivat suomalaisia. Liljan mukaan haikin jälkeen käännöksen tuntuivat varsin ansaituilta.

Ensi reissulla joka äijällä on skinit tai lumikengät”, Lilja sanoo.

Ja seuraava reissu porukalla on suunnitteilla. Liljan mukaan takamaastoissa laskeminen kolahti kovaa koko joukkioon.

“Osa mäistä oli todella jyrkkiä. Sellaista emme olleet aiemmin nähneet, vaikka Pyhän Huttu-Ukon kumpareita onkin taannoin tykitelty lukuisia kertoja”, Lilja kertoo.

 

Norjalaiset Verbierissä – Dick Moves


Norjalaisporukan Dick Moves -lyhärissä lasetetaan ja hypitään ympäri vuoria isolla kaveriporukalla. Nimensä mukaisesti lyhäriin on tavoiteltu vapaasti kääntäen ronskeja muuveja, norjaksi
frekke manøvre. Tällaista porukan laskeminen on leffan ohjaajan Ola Sollien mukaan muutenkin.

Jonas Gran Kristian Vereide (2)

Sollie kertoo tarkoituksen olleen laskea niin paljon kuin mahdollista ja tallentaa tekemiset liikkuvaksi kuvaksi. Laskijoita lyhärissä on kaikkiaan peräti 12, ja kameroiden takana on häärätty viiden hengen porukalla.

David Cornish Elias Kvarekvål and Elias Henderson

Elokuvaa on kuvattu, yllättäen, Norjassa Dombåsissa, Oslossa, Lillehammerissa ja Geilossa. Vapaalaskuosuudet on kuitenkin kuvattu Sveitsin Verbierissä. Minkä takia? Ohjaaja Ola kertoo, että porukan vapaalaskijat tuntevat alueen maastot hyvin. Vieraille vuorille tarvittavia oppaita ei porukalla olisi  ollut varaa palkata.

 

Mansikkapaikoilla Keisarin opastamana – Kilpisjärvi

23004452_529492654056541_1909606789060836966_o

Jenni Kaipainen, Jussi Hynninen ja norjalaiset Anja Alme Gardlin sekä Linn Cecilie Mæhlum tekivät lyhyen laskudokkarin reissusta Käsivarren Lapin parhaille laskupaikoille. Oppaana toimii tietenkin Kilpisjärven Keisari eli Ville Eskonen. Jussi Hynninen on kuvannut lyhärin.

Tässä pätkässä kamera kuvaa sellaista laskemista, jota laskijat tekisivät myös ilman kameraa, Jenni Kaipainen taustoittaa.

“Haluamme myös viestiä, että hauskaa voi suksilla pitää missä vain, eikä aina tarvitse olla äärimeininkiä, sylipyydaa tai äärijyrkkää”, Kaipainen jatkaa.

Pätkässä nautiskellaankin laskemisen lisäksi Käsivarren raikkaista kevättuulista ja avantouinnista.

23116754_529492650723208_2585592584334477214_o

 

 

Vapaalaskuetkot Elokuvateatteri Andorrassa kello 20 torstaina 2.11. osoitteessa Eerikinkatu 11, Helsinki.

Liput ennakkoon liveto.fistä.


Comments are closed here.


Vapaalaskuiltamat avasivat talvikauden isosti Messukeskuksessa

Seuraava

Iltamien elävät kuvat

Edellinen