Toggle navigation

Esittelyssä Vapaalaskuiltamien Vuoristo-oppaiden valtakunnan valtiaat

19.10.2016

Perjantain Vapaalaskuiltamissa nähdään tänä vuonna uusi osio, kun olemme saaneet kaikki paikalle maailmalta ehtivät suomalaiset vuoristo-oppaat kokoontumaan yhdelle osastolle. Koska vuoristo-oppaat ovat varsin arvostettavan koulutuksen läpikäyneitä vuorielämän ammattilaisia, on osaston nimeksi ristitty Vuoristo-oppaiden valtakunta.

Käytännössä kyseessä on siis Showroomin tila, jossa oppaisiin pääsee tutustumaan ja sanomaan vaikkapa käsipäivää, haastamaan leuanvetokisaan tai varaamaan opastuksia tulevan talven seikkailuille.

Vaikka suomalaiset ovat jo pitkään lähteneet kouluttautumaan oppaaksi, ei heitä kovin usein tapaa Suomessa, koska markkinat ja asiakkaat viihtyvät pääasiassa Skandinavian vuorilla tai Keski-Euroopan alppimaisemissa.

Niinpä tällainen yhteenkokoontuminen tuo mahdollisuuden tutustua näihin suomalaisittain harvinaisen ammatin hallitsijoihin. Perjantai-iltaan saapuvat tällä tietoa UIAGM-oppaat Pette Halme, Petter Reuter, Juho Lukkari, Jussi Muittari, Rasmus Krogerus sekä aspirant-vaiheen oppaat Tatu Autio ja Jarmo Metsäkoivu. Muut suomalaiset oppaat eivät päässeet paikalle.

Kansainvälistä tunnelmaa tapahtumaan tuo ruotsalainen Anders Bergwall, yksi Pohjoismaiden kokeneimmista guidoista. Hän luennoi seuraavana päivänä eli lauantaina myös Vapaalaskijan After Skissä kello 10.

Seuraavaksi tutustumme kuhunkin oppaaseen. Aloitetaan kotimaisen ryhmän vanhimmasta, eli monsieur Pette Halmeesta.

 

Pette Halme

pette_halme_lo3

Perustiedot haltuun:
Nimi on Pette Halme, ikää 51, kotipaikka Verbier, Sveitsi

Miten olet päätynyt vuoristo-oppaaksi?
”1990-luvun hiihtopummailuaikoina ruotsalainen kaverini Jimmy Oden kysyi, että haluaisinko lähteä opiskelemaan oppaaksi, kun Ruotsi oli hyväksytty jokunen vuosi aikaisemmin UIAGM-jäseneksi.

Siitä se sitten lähti, tavallaan luonnollinen jatkumo vuosien Alpeilla oleskelulle ja hiihto- ja kiipeilytouhuille. Valmistuin sitten Suomen ensimmäiseksi vuoristo-oppaaksi vuonna 2003. Olen siis tehnyt oppaan töitä 12-13 vuotta, joista päätoimisesti viimeiset 5-6 vuotta.”

Missäpäin maailmaa pääasiassa opastat ja mitä opastuksia teet eniten?
”Teen töitä oppaana pääosin Länsi-Alpeilla (Sveitsi, Pohjois-Italia ja Ranska) mutta myös Japanissa (n. 1 kk vuodesta) sekä joskus Välimeren maissa (kalliokiipeilyä ja vaellusta), Pohjoismaissa sekä Kanadassa.”

Teen periaatteessa kaikkea mitä vuoristo-oppaan työhön kuuluu: off piste -hiihtoa, hiihtovaellusta, kiipeilyä kaikissa muodoissaan sekä vaativampia vaelluksia.”

Lisätietoja
”Sivuilta www.elamysmatkat.com saa lisätietoja.”

Petter Reuter

petter

Perustiedot ensin haltuun:
Nimeni on Petter Reuter, ikää 47 vuotta, kotipaikkana Helsinki.

Miten olet päätynyt vuoristo-oppaaksi? Kauanko olet tehnyt niitä hommia?
Luonto on aina ollut tärkeä osa elämääni. Kesällä 1988 työskentelin retkeilyoppaana Sveitsissä, ja siellä päätin ryhtyä ammattioppaaksi. Suoritin kahden vuoden tunturiopaskoulutuksen Pohjois-Ruotsissa. Vuoden 1992 jälkeen olen toiminut kokopäiväisesti oppaana.

Ennen oman yritykseni perustamista opastin Riksgränsenin ja Kebnekaisen tunturikeskuksissa Ruotsissa. Kymmenenä kesänä olen myös opastanut Grönlannissa.

Vuonna 2005 valmistuin kansainvälisesti sertifioiduksi vuoristo-oppaaksi (UIAGM).

Oppaana olen työskennellyt siis 24 vuotta.”

Missäpäin maailmaa pääasiassa pyörit opastushommissa ja millaisia opastuksia teet?
”Norjan Narvikissa,  Ranskan La Gravessa sekä Italian salaisissa pikkukeskuksissa. Periaatteessa teen kaikkea, mikä liittyy vuoriin. Näinä päivinä eniten alppi- ja kalliokiipeilykursseja kesällä ja randohommia talvella.”

Lisätietoja 
”Nettisivuiltamme www.vuoristoretket.fi.”

Juho Lukkari

juho_profilweb

Perustiedot haltuun:
Nimi Juho Lukkari, ikää 37 vuotta ja kotipaikkana Konstanz, Saksa.

Miten olet päätynyt vuoristo-oppaaksi?
Vuoret ja vuorilla liikkuminen olivat tulleet tärkeäksi osaksi elämääni opiskellessani Etelä-Saksassa Konstanzissa vuodesta 1999 lähtien.

Intohimo oppaan ammattin syntyi kuitenkin vasta Chilessä, kun pääsin vuonna 2006 kokeilemaan oppaan hommia Andeilla ensin assistenttina ja sitten pääoppaana. Siitä olikin sitten tie Argentiinan UIAGM-kurssille ja sitä kautta takaisin Alpeille.”

Kauanko olet työskennellyt oppaana?
”Loppuvuodesta 2006 olen elättänyt itseni opastamalla.”

Missäpäin maailmaa pääasiassa opastat ja millaisia opastuksia teet?

”Kotikenttäni on Alpit, mutta reissuja tulee usein myös muualle. Olen vuosittain Andeilla, joka kevät Pohjois-Norjassa, viime talvina myös Japanissa.

Olen oikeastaan vuoristojen yleismies, mutta viime vuosina talvi ja varsinkin randohiihto ovat tulleet yhä tärkeämmäksi lajiksi. Kuusitonniset Andeilla tai kalliokiipeily tai nelitonnisten huiputus Alpeilla kuuluvat yhätl ailla ohjelmaan.”

Lisätietoja:
”Vuoristo-opasfirmani Raus und Raufin kautta voi seurata mitä kulloinkin tapahtuu. Nettisivut www.rausundrauf.de ja fb www.facebook.com/rausundrauf

Huom
Juho Lukkari luennoi Vapaalaskijan After Ski -tapahtumassa lauantaina Vanhalla klo 10-17. Lukkarin luento Chilestä tavallisen randoilijan näkökulmasta kello 13-14.

Jussi Muittari

jussi-muokattu-pieni

Perustiedot:
Nimi siis Jussi Lukkari, ikää 39 vuotta ja kotipaikkana Vihti.

Miten olet päätynyt vuoristo-oppaaksi?
”Nuorena laskin ja retkeilin paljon Suomen tuntureilla. Vähitellen retket alkoivat suuntautumaan enemmän ulkomaille vuorimaisemiin ja myös kiipeily tuli mukaan kuvioihin. Rovaniemellä asuessani suoritin Suomen kiipeilyliiton ja hiihdonopettaja ry:n tarjoamat kurssit (KKK sekä ISIA). Aloin myös opettaa ihmisiä hiihtämään eri hiihtokouluissa sekä vedin kiipeilykursseja eri tahoille.

Samaan aikaan mielessä oli vuoristo-opastutkinnon suorittaminen jonain päivänä. Lopullinen päätös opaskoulusta syntyi, kun aloin tekemään töitä Petter Reuterille kiipeilyn ja vapaalaskun parissa. Liikunnanopettajaopintojen jälkeen hakuvaatimukset vuoristo-opaskouluun olivat täyttyneet ja hain opiskelupaikkaa SBO:lta.

Kolme vuotta hakupaperien kirjoittamisen jälkeen plakkarissa oli pitkään haluamani todistus vuoristo-oppaan tutkinnosta. Tällä hetkellä teen vuoristo-oppaan töitä omalle firmalleni ja myös Humanistiselle ammattikorkeakoululle, jossa toimin seikkailukasvatuksen lehtorina.”

Kauanko olet työskennellyt oppaana?
”10 vuotta kiipeilyn, laskemisen, melonnan ja retkeilyn parissa – viimeiset kolme vuotta vuoristo-oppaana.”

Missäpäin maailmaa pääasiassa opastat ja millaisia opastuksia teet?
”Suomessa kiipeily- ja lumiturvallisuuskursseja, luentoja ja konsultointia, Itävallassa vapaalaskukursseja ja -viikkoja, Sveitsissä alppikiipeilyviikkoja ja Norjassa vapaalaskukursseja ja -viikkoja.”

Lisätietoja:
”Osoitteesta www.mountainguide.fi saa lisäinfoa!”

Rasmus Krogerus

rasmus_krogerus

Perustiedot haltuun:
”Rasmus Krogerus, ikää 39 vuotta, kotipaikkana La Grave.”

Millainen opastustaustasi on?

Krogeruksen opaskaveri Petter Reuterin kertomaa:
”Ulkoilmaelämällä on aina ollut iso rooli Rassen perheessä. Talvisin häntä ensin vedettiin pulkassa ja kaksivuotiaana hän sai omat sukset. Teini-iässä sukset vaihtuivat lautaan ja pikkuhiljaa Suomen mäet alkoivat tuntua liian pieniltä. Jonkun aikaa Alpeilla käytyään hän kuitenkin huomasi että lumilauta ei aina ole edukseen takamaastossa ja tilalle tuli sukset.

Vuonna 2000 Rasse aloitti eräopas-koulutuksen. Tämän kautta syttyi pikkuhiljaa kipinä kouluttautua vuoristo-oppaaksi. Rasse oli Elämysmatkojen kohdeoppaana Engelbergissä 2005-2007.

Vuonna 2008 Rasse aloitti kansainvälisen vuoristo-oppaan (UIAGM) koulutuksen Ruotsissa ja valmistui maaliskuussa 2011.

Opastustöitä takana on siis 12 vuotta. Pääkohteina La Grave, Pohjois-Norja ja Chamonix.”

Lisätietoja www.vuoristoretket.fi

Anders Bergwall

_mg_8174-kopia

Perustiedot esiin:

”Nimeni on Anders Bergwall, ikää 54 ja kotipaikkoina Ruotsin Abisko ja Grönlannin Maniitsoq.”

Miten olet päätynyt vuoristo-oppaaksi?
”Tämä on minulle kutsumusammatti. Tiesin jo 13-vuotiaana haluavani vuoristo-oppaaksi nähtyäni elokuvan Vuoristo-oppaan kuolema. Vaikutuin elokuvan oppaan karismasta ja antaumuksesta sekä ammatin jaloudesta niin paljon, etten voinut enää kuvitella muuta ammattia.

Muutin 15-vuotiaana Alpeille ja olen siitä lähtien keskittynyt päämäärätietoisesti oppaan ammattiin ja sen kehittämiseen.”

Kauanko työskennellyt oppaana?
”Olen työskennellyt oppaana 34 vuotta. Olen ollut mukana tuomassa UIAGM-koulutusta RUotsiin ja olen ollut perustamassa SBO:ta, eli Ruotsin vuoristo-opasjärjestöä.”

Missäpäin maailmaa pääasiassa teet opastushommia?
”Olen opastanut ja ollut retkikunnissa mukana ympäri maailman Antarktikselta Himalajalle ja Aasian kohteista Alpeille. Viimeiset 30 vuotta olen ollut kiinnostunut erityisesti arktisista alueista. Nykyään olen erikoistunut niihin, eli työskentelen Pohjois-Ruotsissa ja Pohjois-Norjassa, Huippuvuorilla, Grönlannissa, Arktisessa Kanadassa ja Antarktiksella.

_mg_8790-kopia-1

Mitä kaikkea opastusta/opastustyötä tekee?
”Laajasti oikeastaan kaikkea vuoristo-opastusta. Lisäksi koulutan ja konsultoin paljon eri osa-alueilla aina valtion viranomaisten koulutuksista tv- ja elokuvaproduktioihin.”

Olet selvästi ehtivää tyyppiä. Vieläkö on muunlaisia touhuja?
”Olen myös Ruotsin poliisin vuoristopelastusryhmän jäsen ja kouluttaja, Ruotsin vuoristoturvallisuuskomitean jäsen ja erikoistunut lumivyörypelastukseen. Olen perustanut suomalaisen vaimoni kanssa Abisko Ice Climbing Festivalin, joka viettää ensi vuonna viisivuotisjuhlia. Rentoudun parhaiten aidossa suomalaisessa hirsisaunassa, jonka olen rakentanut Abiskoon.”

Lisätietoja:
”Kotisivuiltamme www.arcticguides.com.
Huom
Anders luennoi myös lauantaina kello 10-11 Vapaalaskijan After Skissä Replacing Luck -lumiturvallisuuskiertueellaan. Pääsyliput After Skille täältä.

 

Tapaa myös suomaaisia aspirant-vaiheen oppaita!

tatu_jobo

Tatu Autio edessä, Jarmo Metsäkoivu takana. Kuvan ottanut vuoristo-opas Ode Siivonen on estynyt saapumasta, sillä hän on työkeikalla Antarktiksella marraskuun alussa.

Suomalaiset Tatu Autio ja Jarmo Metsäkoivu ovat myös saapumassa tällä tiedolla Valtakuntaan. Autio ja Metsäkoivu ovat vuoristo-opaskoulun aspirant-vaiheessa, eli he saavat olla niin sanottuna kakkosoppaana jo UIAGM-auktorisoidun oppaan kanssa.

Myös Autio ja Metsäkoivu ovat tavattavissa perjantaina Iltamissa.

Vuoristo-oppaiden valtakunta Peak Performancen, Pyhän ja Scandinavian Outdoorin Vapaalaskuiltamissa Vanhalla yo-talolla Helsingissä perjantaina 4.11. kello 17 alkaen. Pääsyliput iltamiin Liveto.fistä.

Tags: , , ,


Comments are closed here.


Vapaalaskuetkot X Skiexpon avaa kaunis White Maze - tarina hyytävästä Siperiasta

Seuraava

PyhäWurst saapuu Iltamiin tarjoilemaan super-hodareita - kokilla kokemusta Etelämantereelta asti

Edellinen