Toggle navigation

Hymyilevä karvapallo viihtyy vuorilla Sanna Kaivantolan repussa

25.10.2017

Helsingissä virallisesti asuva ja talvisin ympäri vuoria kiertävä vapaalaskija Sanna Kaivantola ulkoilee Olle-koiransa kanssa monella tavalla. Ikääntynyt koira on käynyt mukana lasku- ja randoretkilläkin, mutta hieman perinteisestä poikkeavalla tavalla.

 

Ollen seikkailuista on nähtävillä pieni valokuvanäyttely Vapaalaskuiltamissa 3.11. GoExpo Winterissä.
 

Sanna Kaivantola, kuka Olle on, ja kauanko olet Ollen omistanut?
”Olle, viralliselta nimeltään Noblewhite Othello, on puhdasrotuinen Japaninpystykorva tai kavereiden kesken Japanin puuterikoira. Olle on kotoisin Porista, josta hain sen yli 11 vuotta sitten kahdeksanviikkoisena pikkupallerona.”

 

040616-001-Olleprint_20x15

Olle skeittaa.

 

Millaisilla reissuilla Olle kulkee mukanasi?
”Olle kulki nuorempana mukanani ympäri Suomea ja tottui melko menevään elämään sekä kaikenlaisiin harrastuksiin. Olle on aina ollut viilipyttymäisen rauhallinen ja hyvin sopeutuvainen uusiin tilanteisiin, minkä vuoksi sen kanssa on ollut helppo reissata ja kokeilla uusia juttuja.

Ketteräjalkainen karvapallo seurasi mielellään minua joka paikkaan ja tämä pienikokoinen seuralainen oli helppo napata kainaloon maastossa vaikeampienkin paikkojen ylittämiseksi.”

 

Missä kaikkialla olet koiran kanssa käynyt?
”Viime vuonna päätin viimeinkin hommata vanhalle herralle passin ja otimme sen mukaan Norjaan surffirannoille ja vuorille. Tänä vuonna pääsimme jo toistamiseen tekemään Ollen kanssa samankaltaisen kesälomareissun, mutta liikkuminen täytyi toteuttaa nyt hieman eri tavalla.”

150816-002-Olleprint_20x15

Olle katselee maisemia.

 

Olle on jo iäkäs koira. Miten vuodet näkyvät?
”Toissakesänä 10-vuotiaan Ollen ikä alkoi näkyä ikääntymiseen liittyvänä lonkkavaivana. Juoksulenkit hiipuivat lyhyemmiksi ja pidempien lenkkien jälkeen koira ontui. Olle myös loukkasi polvensa seuraavana syksynä, mutta lonkan takia polvea ei voinut leikata.

Kipulääkityksen ansiosta Olle vaikuttaa enimmäkseen tyytyväiseltä elämäänsä. Olle elää nykyään vanhempieni luona Lapissa.”

 

Miten toimit Ollen kanssa vaikkapa laskiessa?
”Ehdimme parina päivänä Ollen kanssa kokeilemaan yhdessäkin menoa lumilaudan päällä viime talvena, kun pakkanen oli siedettävä. Pyhätunturilla varmistin tutuilta hissimiehiltä onko varmasti sopivaa mennä koiran kanssa hissiin. Tämä sopi mainiosti rauhallisen karvakaverini kanssa.

Alkuun pyrin sellaisiin hisseihin ja rinteisiin missä ei ollut juurikaan muita ihmisiä, jotta treeniympäristö olisi mahdollisimman turvallinen kaikille. Olle juoksi mielellään huipulla omin jaloin. Vauhdin kasvaessa nappasin hänet kainaloon ja laskimme alas.

Olle vaikutti vauhdikkaassa menossa edelleen yllättävän rennolta, mutta yhdeksänkiloinen koira kainalossa laskeminen osoittautui itselleni melko haastavaksi.”

151216-003-Olleprint_20x15

Olle joulumäessä.

 

Miten keksit kuljettaa Ollea repussa?
”Päätin jossain vaiheessa kokeilla reppua. Siihen olimme jo totutelleet hieman tasamaalla. Repun kilot tuntuivat kyllä laskiessa ja vaikuttivat liikkeisiini, mutta painavan repun kanssa liikkumiseen olen tottunut muun muassa vapaalaskussa.

Olle ei hätkähtänyt menoa, ja itse sain hyvää treeniä Norjan vuoria varten. Skinnaushommia kokeilimme suljetun Ounasvaaran tasaisilla rinteillä vielä usean päivän ajan laskukauden päätteeksi, kun tulin Norjasta.”

 

 

Millä tavoin Ollesta huomaa, että sillä on kivaa randolla ja repussa reissatessa?
”Luulen, että ihastelevien huokausten lisäksi koiran repussa kuljettaminen on herättänyt jonkin verran epäilyksiäkin, kuten viihtyykö koira tosiaan repussa ja onko sellainen hyväksi koiralle. Ollen kanssa olemme jakaneet niin monet elämän ilot ja surut, että välillemme on kehittynyt syvä luottamus ja kiintymys. Se on parhaita asioita, mitä ystävyys voi antaa.

Tämän vuoksi repussa kuljettaminen oli Ollen tapauksessa helppo toteuttaa. Hän tottui nopeasti reppuun ja selvästi osaa yhdistää sen fyysiseen helpotukseen silloin, kun askeleet alkavat painaa.”

 

Olle suorastaan virnistelee monessa kuvassa. Onko se rodun ominaisuus vai hymyileekö Olle erityisen paljon?
”Seikkailumieli hänellä on tallella ja se on helppo havaita repusta pilkistävänä iloisena ilmeenä! Japaninpystykorvalla on kestohymy, mutta iloisimmillaan Ollen hymy tuntuu leviävän melkein korviin asti.”

231017-005-Olleprint_20x15

Nousee! Olle lähdössä surffille.

 

Onko Ollella pakkasrajaa?
”Ollen pakkasraja riippuu luonnollisesti toiminnasta, mutta helpolla ei pakkanen ja viima pääse puremaan paksun pohjavillan läpi. Tassut täytyy huomioida aina paleltumisvaaran vuoksi, mutta muutoin Olle on kuin luotu talviolosuhteisiin.

Valkoinen koira maastoutuu puhtaan valkoiseen lumeen. Olle huvittelee kylpemällä lumessa ja tekemällä lumienkeleitä päivittäin.”

 

Mitä muuta pitää ottaa huomioon Ollen kanssa?
”Olle vaikuttaa edelleen onnelliselta elämäänsä ja itse olen äärimmäisen iloinen, että hän luottaa minuun täysin ja voimme vielä harrastaa yhdessä. Kaikki vain täytyy tehdä nyt astetta rauhallisemmalla temmolla kuin ennen ja koiran jaksaminen huomioiden.

Välillä hän tekee päättäväisen täyskäännöksen jo kotipihalla, ja silloin on palattava sisälle lepoasentoon rapsutusten pariin.”

 


Pyhän, Peak Performancen ja Scandinavian Outdoorin Vapaalaskuiltamat perjantaina 3.11.2017 GoExpo Winterissä Helsingissä.

Pääsyliput Iltamiin Messukeskuksen lippukaupasta.  Valitse Kombolippu perjantai. HUOM Käytä alennuskoodia VAPAALASKU17 niin saat 4 euron alennuksen lipun hintaan.

Tags: , , , ,


Comments are closed here.


Vapaalaskijan After Skillä kuunnellaan huippuesityksiä laskemisesta, reissaamisesta, motivaatiosta ja kuvaamisesta sekä kisaillaan Tunturitietovisassa

Seuraava

Vuoden paras lyhäri X Scandinavian Outdoor -kisan äänestys on nyt auki!

Edellinen