Toggle navigation

Perjantain iltamiin on koottu jälleen hienoja elokuvia näytettäväksi meiltä ja maailmalta.

Yläkerran Skiexpon leffasalien näytöksissä pyörivät Timeline Missionsin odotetun La Listen raakaversio (virallinen ensi-ilta on vasta myöhemmin) sekä kotimainen Nives Hollstenin ohjaama After You.

Juhlasalissa teemme tänä vuonna poikkeuksen, ja näytämme siellä elokuvaa Vuoden paras lyhäri X Clif Bar -kisan lisäksi. Loppuillan huipentaa Juhlasalissa virallisen etelän ensi-iltansa saava Antti Autin uutuus PYHÄ BACKCOUNTRY.

Noin 15-minuuttinen elokuva kuvattiin viime talvena juuri, kun Pyhän lumitilanne oli erinomainen. Autti listasi Vapaalasku.comille viisi syytä, miksi hänestä oli aidosti hienoa päästä laskemaan tällaisissa olosuhteissa Suomessa, vaikka miehellä on takanaan matkoja Kanadaan, Uuteen-Seelantiin, Japaniin ja moniin muihin puuterilaskun pyhiinvaelluskohteeseen.

Antti Autti Pyhän takamaastoissa. Kuva: Jani Kärppä

Antti Autti Pyhällä. Kuva: Jani Kärppä

 

1. Tunnelma

”Pyhältä löytyy sellaista mystisyyttä ja rauhaa, mitä muualta maailmasta saa kyllä etsiä. Itse en ainakaan ole missään kokenut myöskään samanlaista löytämisen fiilistä kuin viime talvena tuli Pyhällä koettua.

Ehkä se johtuu siitä, että vihdoinkin pääsin laskemaan ja kuvaamaan lähellä.”

anttiautti-janikarppaphoto-6209

Antti Autti Pyhällä. Kuva: Jani Kärppä.

2. Maasto

”Pyhän maastot ovat monella tapaa erittäin uniikkeja. Mielestäni siinä on hyvä sekoitus Kanadaa ja Japania, jos haluaa vertailla. Löysimme viime vuonna myös mestan, jota kutsumme Finnish Columbiaksi!”

anttiautti-janikarppaphoto-6739

Antti Autti Pyhällä. Kuva: Jani Kärppä.

 

3. Arktinen ainutlaatuisuus

”Tietysti arktisuus on todella tärkeä osa fiilistä ja laskemista siellä. Pyhällä liikkuminen on tosi helppoa ja lähioffarit ovat vertaansa vailla.

Tuollaista tunturirykelmää ja kurujen muodostelmaa, jotka mahdollistavat niin laaja-alaiset mahdollisuudet laskemiseen, on vaikea löytää muualta Suomesta. Ainakaan itse en ole sellaisiin vielä muualla törmännyt.”

anttiautti-janikarppaphoto-6867

Antti Autti Pyhällä. Kuva: Jani Kärppä.

 

4. ”Laskemisen ja retkeilyn yhdistäminen”

”Pyhässä on sitä jotain. Minun on vaikea kuvailla, koska siinä on kaksi tärkeää pointtia. Pyhällä sain viime kaudella sellaisen rauhallisen fiiliksen, että aivan kuin joku sanoisi meikäläiselle, että Antti, nyt vaan haikkailet ja nautit jokaisesta hetkestä jotka saat täällä viettää.

Laskeminen on tärkeää, mutta se yhdistettynä retkeilyyn Pyhän hienoissa maisemissa on ainakin minulle henkilökohtaisesti ollut yksi vapaalasku-urani kohokohdista.”

Antti Autin PYHÄ BACKCOUNTRY kello 22.45 Juhlasalin isolla valkokankaalla. Alkuun Jani Kärpän ja Antti Autin kulissien takaa -kuvaesitys, sen jälkeen elokuva. Elokuvan kesto 15min.

anttiautti-janikarppaphoto-7338

Antti Autti Pyhällä. Kuva: Jani Kärppä.

 

 

LA LISTE – äärihiihtoseinämistä tuli vapaalaskulinjoja

JEREMIE HEITZ, SAMUEL ANTHAMATTEN, LENZSPITZE, SWITZERLAND

Jérémie Heitz ja Samuel Anthamatten Lenspitzellä. Kuva: Tero Repo

La Liste on Jérémie Heitzin tähdittämä kahden vuoden kuvausprojektin lopputulos. Jossakin määrin se myös niputtaa yhden aikakauden päättyneeksi jyrkänlaskussa. Elokuvassa Heitz merkitsee 15 extreme-mäkeä, jotka hän haluaa laskea omalla tyylillään, eli vauhdilla ja isoilla käännöksillä.

Freeride World Tourilla kilpaileva Heitz, 27, on vuosien ajan laskenut Sam Anthamattenin ja Xavier de le Ruen kanssa jyrkkiä mäkiä kaasu pohjassa. La Listessa hän yrittää laskea 15 mäkeä samassa ajassa jossa normaalisti muutamankin seinämän laskeminen olisi jo kova juttu.

JEREMIE HEITZ

Heitz kevyellä pintakaasulla. Kuva: Tero Repo

 

JEREMIE HEITZ, CREDIT: TERO REPO / LA LISTE

Jérémie Heitz on kotoisin Sveitsin Marecottes´sta. Kuva: Tero Repo

 

”Jérémie on harvinaislaatuinen kombo”

Heitzin kanssa Spencerin laskenut Miku Merikanto kertoo, että projekti oli kaikin puolin vaativa. Ei vähiten siksi, että laskijan täytyi olla mentaalisesti valmis tekemään kovia suorituksia monta kuukautta putkeen.
”Valtavilla paineillahan siinä mentiin. Vaatii hiihtäjältä paljon, että pystyy pitämään sellaista ”huomenna mennään jos keli-ikkunaa on” -moodia päällä pitkän aikaa.”

jeremie_merikanto3

Heitz lähdössä Spencerille. Kuva: Miku Merikanto

Miten tuollaisten mäkien laskeminen on ylipäänsä tuolla vauhdilla mahdollista?
”Jérémiellä on nuoresta iästä huolimatta järki päässä, hurjan kova tekninen osaaminen sekä järkyttävän kova kunto. Se on harvinaislaatuinen kombo”, Merikanto sanoo.

jeremie_merikanto

Jérémie tulossa harjalle. Kuva: Mika Merikanto

Spencerissä Merikanto sanoo, että hänen tukensa ja merkityksensä Heitzin suorituksessa oli reitin näyttäminen. Merikanto on laskenut mäen useamman kerran, Heitz oli kuvausreissulla klassikko-äärimäessä ensimmäistä kertaa.
”Hän hyötyi siitä, että kiivetessä pystyin kertomaan mäestä. Se oli arvokasta tieto Jérémielle, kun se lähti tulemaan mäkeä noin kahtasataa alas.”

 

Jérémie Heitz ja elokuvan ohjaaja ja kuvaaja Guido Perrini saapuvat perjantaina Vapaalaskuiltamiin esittelemään elokuvaansa Leffasalien näytöksiin.

 

Koirat, Niklas, Paul, seikkailut ja arktinen kauneus – After You on Nives Hollstenin kauden kova yllättäjä

img_1934

Kuva: Nives Hollsten

Nives Hollsten on useiden vuosien ajan seurannut Niklas Hollstenin laskuja kameran läpi. He ovat asuneet useita talvia niin kausikämpissä kuin asuntoautossa ja kiertäneet talvista Eurooppaa ympäriinsä kahden huskynsa kanssa.

Viime talven kuvauksiin Nives Hollsten hankki uutta kuvauskalustoa ja lopputulos on suorastaan upea. Kuvaus on laadukasta ja tarkkaa, haastattelut kiinnostavia ja ne avaavat laskulinjoja ja valintoja oivasti.

Ei sovi myöskään unohtaa huskyparivaljakon vapaata laukkaa pitkin norjalaisia vuorenrinteitä.

Myös ohjaaja ja kuvaaja Nives Hollsten on tyytyväinen lopputulokseen.
”Varmaan suurin syy kehitykseen on halu kehittyä ja rakkaus elokuvakerrontaan. Halusin myös tehdä jotain muuta kuin aiemmin olen tehnyt.”

photo-31-10-2016-22-30-37

Elokuvantekijä Nives Hollsten kameran toisella puolella.

Uusi kalusto ja uusi kuvaustyyli eivät tulleet helpolla, Nives kertoo.
”Talven aikana tuli paljon kokeile ja epäonnistu -tilanteita. Ajattelin aina, että no, seuraavalla kerralla en tee samaa virhettä. Sitten tapahtuikin jotain muuta. Mutta on mukava saada leffa tehdyksi pitkän editointisession ja laajan materiaalin tarkastelun jälkeen.”

Uutta olivat myös haastattelut, joissa päärooleissa esiintyvät Paul Siljama ja Niklas Hollsten.
”Paul on helppo haastateltava, mutta Niken kanssa piti ottaa useampi otto, että onnistui. Mielestäni haastattelut antavat hyvää syvyyttä tarinaan.”

Ei voida myöskään unohtaa koiria. Alaskanhuskyt Shila ja Langöre (pitkäkorva) juoksevat leffassa sydämensä kyllyydestä. Ne taitavat nauttia vapaajuoksusta yhtä paljon kuin isäntänsä vapaalaskusta?
”Kyllä. Kaikki jengissä tykkäävät puuterilumesta. Kun siihen lisätään vapaa juoksureitti, on se koirille ultimaattisen hyvä päivä.”

img_9164

Niklas Hollsten Norjassa. Kuva: Nives Hollsten

 

img_8887

Nikke ja koirat lepotauolla. Kuva: Nives Hollsten

 

La Liste ja After You näytetään Skiexpon leffasaleissa Vanhan yläkerrassa. Näytös kestää 1h15min.

Skiexpon leffasali 1:n näytökset alkavat: 17.00-18.15-19.30 ja 20.45 ja yönäytös 00.30.
Skiexpon leffasali 2:n näytökset alkavat: 17.30-18.45-20.00 ja 21.15

 

Pääsyliput Vapaalaskuiltamiin ja Vapaalaskufestivaaleille ylipäänsä ennakkoon edullisesti Liveto.fistä.

Visited 1 055 times, 1 visit(s) today


Comments are closed here.


Lauantain jatkoilla laskuskenen oma Last Chance ottaa lavan haltuun Mikko Alatalon jälkeen

Seuraava

Ape Majavan suositut lumiturvakurssit kiertävät marraskuussa ympäri Suomea Vapaalaskufestivaalien kaverina

Edellinen