Toggle navigation

Katsaus Showroomin tuotteisiin – talviretkeily nostaa suosiotaan

30.10.2017

Showroom täyttyy nimittäin tänäkin vuonna toinen toistaan mielenkiintoisimmista tuotteista.

Lumi satoi torstaina etelään ensimmäistä kertaa ja nyt voidaan vihdoin se todeta: talvi on täällä! Niin ne vuodet vierii ja kehitys kehittyy. On siis myös aika tutustua kauden uutuustuotteisiin.

Vaikka kukaan Vapaalasku.comissa ei kannusta turhanpäiväiseen kuluttamiseen, on totta, että vapaalaskun ja muiden ääriolosuhde-harrastusten mahdollisuudet ovat lisääntyneet pitkälti teknologisen kehityksen ansiosta.

Joten jos vanhoissa laskuhousuissasi kuoret jo kerivät tai puolet harrastustoiminnastasi keskittyy erilaisten millimetrien speksaamiseen niin kannattaa lukea eteenpäin.

Showroom täyttyy nimittäin tänäkin vuonna toinen toistaan mielenkiintoisimmista tuotteista:

 

Screen Shot 2017-10-30 at 18.59.28

Talviretkeily kiinnostaa yhä useampia

Toimitus huomasi aiemmin tämän syksyn sosiaalisen median analyysissaan, että talvivaellus ja randohommat kiinnostavat vuosi vuodelta enemmän. Mutta mitä noviisin tunturille halajavan ja kokeneemmankin randohärän olisi syytä pitää repussaan? Päätimmekin ottaa yhteyttä asiantuntijaan vinkkien janossa.

Ajelutiimin uuden lyhytelokuvan tuomasta mediamyllytyksestä huolimatta sai Vapaalasku.com tämän harvinaisen haastattelun suomalaisen vapaalaskun myyttiseltä eläinhahmolta Kuutti Haapaselta.

Toisin kuin sosiaalisen median preesenssistä voisi päätellä, käy mies välillä myös töissä. Scandinavian Outdoorin markkinoinnista vastaavana henkilönä on käteen vuosien mittaan tarttunut jos jonkinnäköistä sauvaa ja vekotinta. Kokemusta ja näkemystä siis löytyy. 

Kuutti Haapanen pyydakentillä

Hymyssä suin! Poikien reissuja voi seurata tiuhemmin myös SoS:in omasta Elämää Ulkona -blogista.

Herra Kuutti, randohommat ja talviretkeily ovat ilmeisesti lisääntyneet myös Ajelutiimin kiinnostuksen kohteina? Miksi näin?

“Kyllä koko tiimin löytää nykyään useammin randoilta kuin keskuksisista hiihtämässä. Randolla on parasta, kun saa olla vuorella ystävien kanssa ja ei ole kiire minnekäään. Tosin kyllä meillä joskus poiccasten kanssa syntyy kinastelua siitä kuka pääsee korkkaamaan kurulaisen ekana. Hehe, mutta onhan se mukavampaa laskea yksi makea lasku päivässä kuin kinastella keskuksen ressissä.”

Veri ei siis vedä enää aavoille pyydakentille, vaan hikoilemaan ylämäkeen. Näkyykö randon suosio myös uusissa suksimalleissa?

Petzl REACT

Ihan pimeetä touhua! Ei välttämättä, jos mukana on kunnon otsalamppu, kuten Petzlin lamput reaktiiviselle valonohjauksella.

“Kyllä se näkyy yleisenä trendinä suksimarkkinoilla. Muistan kun 3-5 vuotta sitten ollessani talvia Engelbergissä kaikkien sukset olivat vähintään 120mm leveät keskeltä ja affessa kehuttiin kuinka leveät sukset ovat se oikea valinta pyydametsästykseen. Randon nostaessa suosiota jengi on ruvennut laskemaan yhä enemmän vähän kapeammilla suksilla. Itsekin suosin randoreissuilla 100-110mm leveätä suksea, joka toimii hyvin niin kurulaisissa kuin isommilla ajelukentilläkin. Scandinavian Outdoorin valikoimasta löytyy esimerkiksi Black Crowsilta ja Salomonilta loistavia pelejä pyydan täytteisille randokentille. Salomon QST 106 on esimerkiksi hyvä valinta.

Mikä siinä talviretkeilyssä on niin mukavaa?

“Viime talvina ollaan poikien kanssa innostuttu randoreissuista, joissa nukutaan yöt vuoristomajoilla. Ihan parasta skinnailla, käydä laskemassa muutama upea ränni ja sen jälkeen fiilistellä päivää ja hörppiä teetä pienessä vuoristomajassa vuorten keskellä. Keväisin olen myös päässyt nautiskelemaan talviretkeilystä Kilpisjärven alueella.

Peak Helium Hood

Peakin Helium Hoodilla ei talvisin yllättävät lumimyrskyt pääset harmittamaan.

Isäni harrastaa koiravaljakolla ajelua, joten olen päässyt tekemään viikon pituisia reissuja Kilpisjärven erämaa-alueelle. Ihan parasta hommaa – päivisin ajellaan koirilla seuraavaan yöpaikkaan, illalla ehkä pieni rando lähimäessä ja yöksi telttaan nukkumaan. Mukavaa toimintaa pienelle hylkeenpoikaselle.”

Talvitelttailu voi olla myös mukavaa.

Oikeilla varusteilla myös talvitelttailu on mukavaa. Scanvinavian Outdoorilta a mm. Fjällräven Keb Endurance hintaan 959€.

Pyydakentillä nauttiessa kannattaa varusteet olla kunnossa. Kuvassa Peakin Teton -sarja, mutta Scandinavianilta löytyy myös useita muita malleja.

Pyydakentillä nauttiessa kannattaa varusteet olla kunnossa. Kuvassa Peakin Teton -sarja, mutta Scandinavianilta löytyy myös useita muita malleja.

Mitä suosittelisit todellisille oman elämänsä selviytyjille, jos fräuleinien lämpimät gasthausit eivät enää tuo tarpeeksi haasteita elämään?

“Jos mielessä on retkeillä talvella tunturissa, niin hyvä teltta on tärkeässä osassa. Suosittelen kunnon tunnelitelttaa isolla absidilla. Absidissa eli eteisessä on mukava laittaa ruokaa huonolla kelillä sekä sinne mahtuvat kaikki reissussa mukana kulkevat tavarat. Scandinavian Outdoorin valikoimasta löytyy reilusti hyviä telttamalleja talvikäyttöön. Fjällräven, Hilleberg ja Jack Wolfskin ovat suosituimpia brändejämme ja esimerkiksi Fjällräven Keb Endurance teltalla pärjäät kelissä kuin kelissä tunturissa. “

Kuutit pysyvät ilmeisesti läpi talven lämpiminä paksun turkin ja rasvakerroksensa ansiosta. Mitä suosittelisit meille tavallisille kuolevaisille?

“Kerrospukeutuminen on tietysti kaiken a ja o talvisin. Aluskerrastoksi suosittelen Merinovillaa. Mons Royalelta, joka on myös Vapaalaskuiltamissa mukana , löytyy paljon makeita malleja. Merinon päälle on hyvä laittaa tarpeen vaatiessa esimerkiksi fleeceä ja siihen päälle sitten ulkokerrosta eli laskukäytössä esimerkiksi kuoritakkia ja -housua. Tauoilla kevytuntsikka on oma suosikkini. Se on näppärä heittää joko takin alle tai päälle aina liikkeen pysähtyessä, niin kylmä ei pääse yllättämään. Peakin Helium Hood on toiminut viime vuosina itselläni hyvin.

Entä mistä erämaassa saa ruokaa, kun Statoil on jo kiinni eikä hodareita enää saa?

“Haha, nyt tuli paha kysymys. Viime talvena opeteltiin Norjassa poikien kanssa kalastamaan ja yllättävän hyvin saatiinkin saalista. Vähän tosin harmittaa kun oma suosikkikalani on Lohi ja sitä ei tarttunut syöttiin.”

The Monsie

Merino hengittää ja pitää lämpinämä kelissä kuin kelissä!

Moonlight Mountain Gear

Tämän vuoden uusin ja ehkäpä mielenkiintoisin tulokas Suomen markkinoilla on norjalainen Moonlight Mountain Gear.

Bjarte Hollevik totesi, ettei markkinoilla olevista tuotteista ole mihinkään, kun pitäisi hiihtää napapiirin paremmalla puolella. Kuten kuka tahansa muukin, Bjarte alkoi tietysti valmistamaan omia tuotteitaan. Otsalampusta se lähti, mutta nyt valikoimista löytyy myös suksia ja siteitä.

Moonlight Mountain Gearin Tele Rando -side, jota myös Jorma on ollut suunnittelemassa.

Moonlight Mountain Gearin Tele Rando -side, jota myös Jorma on ollut suunnittelemassa.

Tänä vuonna mukaan tuli myös suomalainen Jorma Kivelä. Viime vuoden Lyngen-reissulla miestä alkoi ottamaan päähän, kun alppimiehet kirmasivat ylämäkeen vuorikauriin tavoin: telluilijana raskaat siteet hidastivat. Tuttu osasi kuitenkin vinkata Moonlight Gearin tuotteisiin.

Jorma kuitenkin totesi, ettei ole Moonlightinkaan siteisiin täysin tyytyväinen. Kuten kuka tahansa muukin, Jorma alkoi tietysti modaamaan omia siteitään. Yksi asia johti toiseen ja nyt mies on unelmatyössään: Moonlight Mountain Gearin suunnittelijana ja Suomen myyjänä.

Mutta miksi juuri Moonlight Mountain Gearin tuotteita pitäisi ostaa? Jorma sanoo olevansa insinööri, eikä kirjoittaja, mutta kuvailee asiaa näin:

”Meidän valikoima on sen verran suppea ja jokainen tuote on niin huippuluokkaa, että on pakko suositella kaikille.”

En usko, että tätä on kiistämän.

 

Suksi kuuseen!

Vaikka etelän lumilla ei vielä mäkeen mennä, voi kuivahiihdon aloittaa vaikka heti, sillä Showroomissa on mukana useita suksivalmistajia.

Black Crows on itsenäinen suksivalmistaja suurilta vuorilta, ranskan Chamonixsta. Vaikka firma tuli tunnetuksi nimenomaan chamonix-tyylisistä ylävuoristosuksistaan, löytyy valikoimasta jokaiselle varmasti jotakin.

Black Crow Navis

Black Crows Navis on todellinen touring-suksen perikuva.

Atomic ja Salomon perustettiin aikoinaan Itävallassa ja Ranskassa, mutta tätä nykyään yritykset ovat suomalaisessa omistuksessa. Valitsemalla jomman kuman vedät siis taatusti kotiinpäin! Molemmilla on myös erittäin mielenkiintoisia tuotteita valikoimissaan, kuten Atomicin Backland tai Salomonin QST.

Atomic Backland 95

Atomicin Backland korvasi legendaarisen Automatic-sarjan. Jiihaa-kerroin on kuitenkin vähintään yhtä suuri.

Salomon QST 2018

Salomonin QST-sarja on kerännyt huippuarvosteluja joka vuosi ilmestymisensä jälkeen.

Harva tietää, että suksivalmistaja Elan on aloittanut toimintansa Jugoslaviassa ennen toista maailmansotaa. Tällöin tehtiin puusuksia sotilaskäyttöön. Yhtä yleinen harhaluulo on, että Jugoslavian sosialismin vuodet olisivat tappaneet innovaation: Elan oli nimittäin ensimmäinen suksivalmistaja, joka kehitti carving-suksen ja myös mäkihypyn V-tyyli kehittiin yhtiön suksien avulla.

Elan Rip Stick 106

Useista innovaatioista tunnettu Elan tuo patenttiratkaisunsa myös vapaalaskuun! Kuvassa 106mm leveä Rip Stick.

Jos tehdasvalmisteiset on jo kaettu, kannattaa kääntyä Puuppolan Suksen puoleen, jotka valmistetaan aina yksilöllisesti. Laskijalta laskijalle. Eikä näillä tarvitse välttämättä edes laskea. Käyvät nimittäin myös taideteoksesta.

narvik

Kotimaista koivua ja haapaa ytimessä. Pinnalla lakattua puuta. Kauneus ja toimivuus voivat todellakin kulkea käsi kädessä.

Faction Skisiltä nähdään tänä vuonna Iltamilla kollektiivin uusin pitkä elokuva THIS IS HOME. Halukkaat pääsevätkin heti näpräämään valkokankaalla nähtyjä puikkoja. Uusiin suksiin kannattaa tietty laittaa Holmenkolin vahat. Ja uusiin Roxan monoihin Sidasin lämpöpohjalliset.

Screen Shot 2017-10-30 at 19.37.05

Candide Thovexin nimikkosuksi CT hoitaa niin isot pillow line -dropit kuin Lyngenin takamaastot. Freeskier Magazinen Editor’s Pick ja Skiers Choice. Tällä onnistuu kaikki!

Lautailijat eivät myöskään jää nuolemaan näppejään, sillä mm. Jones Snowboardsin uutuudet ovat nähtävillä.

Jones Solution 2018

Jones Snowboards toi splitboardit suuren yleisön tietouteen! Usean yhtiön laudan saakin ostettua joko solidina tai splittinä.

Saunaan mars ja sitten Lappiin!

Sauna – suomalaista mytologiaa ja pipoja. Ja kenties kaikkien aikojen mukavimmat alusvaatteet miehille? Miksipäs ei.

Sauna-alusvaatteet

Työkalut järjestykseen, mies!

Eksotiikkaa ei kannata aina hakea kotimaata kauempaa. Toinen kotimainen erittäin kiinnostava tapaus on Lapland Hotels, joka kehittävää tosissaan suomalaista vapaalaskua! Kilpisjärven hotellilta saa järjestettyä kelkkakyytejä mm. Termisvaaran upeille kuruille.

Kilpisjärvi

Alppimaisemia löytyy myös kotimaasta!

Vapaalaskufestivaali-tuotteet

Messukeskuksen ääriolosuhteisiin tarjoamme tänä vuonna jotain aivan uutta: saatavilla on ensimmäistä kertaa Vapaalaskufestivaalien omia tuotteita rajoitettu erä. Näillä erotut varmasti messumassasta ja voitkin vain odotella fanien rynnimistä kuulemaan uusimmista sankaritarinoistasi. Kannattaa ottaa varmasti pari ekstraa nimmareita varten.

Näissä lippiksissä eikä t-paidoissa myöskään tyyli taikka mukavuus tuo lovea lompakkoon. Ekologinen omatuntosi on myös turvattu: t-paidat on nimittäin valmistanut suomalainen Pure Waste kierrätetystä puuvillakuidusta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAvlf-paita vlf-paitafemale

 

 


 

Peak Performancen, Pyhän ja Scandinavian Outdoorin Vapaalaskuiltamat perjantaina 3.11.2017 Helsingin Messukeskuksessa GoExpo Winterin yhteydessä.

Pääsyliput kannattaa hankkia ennakkoon Messukeskuksen verkkokaupasta.

– Kombolippu (sis. sisäänpääsy Vapaalaskuiltamiin ja GoExpo Winteriin perjantaina). HUOM! Alekoodilla VAPAALASKU17 4 euron alennus = 25 e.
– Iltalippu (sis. sisäänpääsy Vapaalaskuiltamiin klo 18.00.) = 20 e.

 

 

 

Tags: , , ,


Comments are closed here.


Vuoden paras lyhäri X Scandinavian Outdoor -kisan finalistit ovat nyt selvillä

Seuraava

Arvio: Arctic Lights antoi positiivisen iskun laskuleffagenren palleaan

Edellinen