Toggle navigation

Vapaalaskijan After Skillä eli vapaalaskuaiheisella luentokokonaisuudella on tänä vuonna laaja ja laadukas esiintyjälista.

Aiempina vuosina luentoja on järjestetty perjantai-iltapäivinä, mutta palautteen perusteella siirsimme luennot lauantaille, jotta mahdollisimman moni ehtisi mukaan kuuntelemaan ja katselemaan esityksiä.

After Ski järjestetään Vanhan ylioppilastalon Juhlasalissa lauantaina kello 10-17. Ovet avataan 9.30.

Vanhan kahvila tarjoilee affen aikana lounaaksi borsch-keittoa, Rovaniemen kahvipaahtimo Vapaalaskufestivaalien erikoiskahvia sekä munkkejä. Kahvia ja vahvempiakin virvokkeita on myös tarjolla. Osa perjantai-illan Iltamien näytteilleasettajista on paikalla myös lauantaina.

 

Lauantaina meille puhuvat UIAGM-vuoristo-opas ja -kouluttaja Anders Bergwall, useista elokuvista, tv-ohjelmista ja kursseista tunnettu vapaalaskija x, palkittu valokuvaaja Kim Öhman, UIAGM-opas Juho Lukkari, Ilahu Boardsin perustajat Jan Leutola & Maxim Narbrough, Pyhän backcountry-opas Jaakko Suutarila sekä erikoisvieras suoraan Chamonix´sta, ammattivapaalaskija Minna Riihimäki.

Minna Riihimäki puhuu ystävyydestä vuorilla

14455876_1398810913481085_323499897_o-1

Minna Riihimäki

Aloitetaan esittely suoraan viimeisestä esiintyjästä, eli kello 16 puheenvuoronsa aloittavasta Minna Riihimäestä.

Riihimäki ei välttämättä ole kaikille tuttu hahmo, sillä hän on asunut Ranskassa jo 22 vuotta. Riihimäki lähti opiskelemaan Ranskaan aikoinaan ja huomasi, että haluaa jäädä asumaan Alpeille. Arkisin hän työskentelee kolme päivää viikossa hammaslääkärinä Genevessä. Muu aika kuluu vuorilla, talvisin lasketellen ja kesäisin maasto- ja alamäkipyöräillessä. Riihimäki laskee Black Crowsin ja Norronan tiimeissä.

Pitkään Alppien hiihtomaailmassa viihtynyt Riihimäki on vuosien saatossa tutustunut moniin laskijoihin, joiden kanssa hän käy kurvailemassa omissa tutuissa laskupaikoissaan.
”On aina mielenkiintoista nähdä miten maailmankuulut laskutähdet ovat ällistyneitä Chamonix´n maisemissa. Se korjaa perspektiiviä näistä ”kotivuorista”. Parhaimpana esimerkkinä voisi mainita Seth Morrisonin, jonka kanssa lasken usein kotona ja myös Dolomiiteilla Italiassa. Seth on aina hyvin nöyrä ja kunnioittava luontoa kohtaan.”

pilke_minna2

Riihimäki esiintyi vapaalaskuelokuva Pilkkeessä Skipe Oivon segmentissä. Kuvaus: Arttu Muukkonen

Riihimäki on koonnut esityksensä huomattuaan, että hänelle on yhtä tärkeää kunnianhimoisen suorituksen ohella se, kenen kanssa kokemuksen jakaa. Riihimäki ei ole soololaskija vaan nimenomaan ”ryhmäsuorittaja”, kuten hän itseään kuvailee.

Aihe on tuttu kaikille vapaalaskun harrastajille, eli ryhmän vaikutus laskemiseen.
”Aiheena on ystävyys ja miten ystäyys vaikuttaa suoritukseen ja laskuelämykseen vuorilla. Lääkärinä ja ammattilaskijana olen aina ollut kiinnostunut ihmisluonteesta ja miten se toimii tiukoissa olosuhteissa, kuten esimerkiksi jyrkkää laskettaessa. Sosiaalipsykologiaa soveltaen puhutaan muun muassa ryhmästä, sen muodostumisesta, toiminnasta, eduista ja haitoista vuorilla liikuttaessa.”

Viime keväänä Riihimäki loukkaantui vakavasti ryhmän ulkopuolisten laskijoiden toimien seurauksena. Myös tätä aihetta sivutaan luennolla.
”Puhutaan myös vaarasta, joka syntyy vuorilla kun kyse ei ole enää ryhmästä vaan väkijoukosta.”

pilke_minna

Miina Riihimäki ja Skipe Oivo Pilkkeen Skipe-segmentissä. Kuvaus: Arttu Muukkonen

 

Minna Riihimäki – ystävyys vuorilla, kello 16.00

 

Päivän aloittaa Anders Bergwallin lumiturvaluento

anders

After Skin käynnistää reippaasti ruotsalainen vuoristo-opaslegenda Anders Bergwall. Englanniksi esiintyvä Bergwall tuo Helsinkiin Replacing Luck -vapaalaskuturvallisuuskiertueensa.

Luento on suunnattu kaikille vuoristoturvallisuudesta ja vapaalaskusta kiinnostuneille aiemmasta laskukokemuksesta riippumatta.

Kiertueen tavoitteena on lisätä tietotaitoa, luoda turvallisempaa asenneilmapiiriä vapaalaskua ja vuoristoa kohtaan sekä sitä kautta vähentää vuorilla tapahtuvia onnettomuuksia.

Bergwall on suosittu luennoitsija kokemuksensa ja osaamisensa vuoksi. Pääasiassa arktisilla alueilla opastava ja kouluttava 54-vuotias opas esitellään tarkemmin Vuoristo-oppaiden valtakunta -opasesittelyssä täällä.

Anders Bergwall – Replacing Luck, kello 10.

 

Ape Majava vie yleisön matkalle Islantiin

majava

Kello 11 on vuorossa kotimaisen vapaalaskun moniosaaja, Rovaniemen karpaasi Arto ”Ape” Majava. Talvisin maailman laskukohteita kiertävä mies tarjoilee kuvia ja kertomuksia Islannin mahdollisuuksista.

Mikä Islannissa kiehtoo?
”Se on kiinnostava paikka kaikin puolin. Näyttää kuin olisi avaruudessa, mutta samalla reissulla pääsee laskemaan. Siisti kohde tehdä roadtrippejä ja vaikka purjehtia laskumestoille”, Majava kertoo.

Norjan Lyngeniä runsaasti kolunnut Majava on käynyt Islannissa pariin kertaan. Muutamassa vuodessa skitouring-kulttuuri on ottanut isoja harppauksia.
”Se on selvästi nousevia touring-kohteita. Siellä on runsaasti vielä paikkoja, joissa hyvin harva on käynyt, jos sellaisia kokemuksia etsii.”

img_0081-2

Laskutoveri Jani Nygård poseeraa. Kuva: Arto Majava

Eikä sovi unohtaa Islannin erikoisuutta, josta moni randoilija pitää – saarella ei kasva puita.
”Mäet ja meininki on samankaltaista kuin Norjassa, mutta siellä ei tarvitse kärsiä risukkohässäköistä, vaan pääsee nousemaan suoraan rinnettä,” Majava listaa tärkeimmät edut.

Ape Majava – Islanti, kello 11.

 

Kim Öhman neuvoo miten otat parempia kuvia reissun päällä

13391404_10206502754878173_6158032632976672826_o

Valokuvaus on kasvattanut harrastuksena suosiotaan jo pitkään. Kännykkäkamerallakin saa kauniita otoksia, kun tietää mitä pitää tehdä. Tätä tietoa tulee jakamaan Afterilla Nietos Photo Challenge -kutsusarjan hallitseva mestari ja muutenkin taitava valokuvaaja Kim Öhman.

Öhman tunnetaan paitsi hienoista laskukuvistaan myös erittäin taidokkaista ruoka- ja juomakuvista. Pian Öhmanin kuvia voi nähdä myös kirjan sivuilla, sillä tammikuussa ilmestyy Moreenin kustantama Kaiketon -ruokakirja, jonka kuvituksesta vastaa päivän luennoitsijamme.

Annetaan herran kertoa vielä omin sanoin, mitä on luvassa.

Millaiselta taustalta ponnistaa kello kahdentoista luennoitsijamme?
”Olen ammattivalokuvaaja, amatöörikokki, wannabe barista ja ulkoilma hang-a-round.”

Mikä on esityksesi aihe?
”Pääasiassa puhutaan matkavalokuvaamisesta. Lisäksi kerron miten otat parempia ruokakuvia reissun päällä. Uskon että voin antaa vinkkejä, joilla jokainen saa muistonsa talteen entistä paremmin.”

Mitä esitystä kuuntelemaan ja katsomaan saapuva saa ainakin kuulla?
”Sen, että valokuvaaminen ei ole kalustosta kiinni.”

Mitä muuta jännittävää haluaisit mainita?
”Paljastan kamerareppuni sisällön. Itsestäni sen verran, että olen 1990-luvun alussa tehnyt radio-ohjelmaa nimellä DJ Strobocop.”

14859465_10207457057215135_622383656_o

Kuva: Kim Öhman

14876386_10207457065015330_160598788_o

Kuva: Kim Öhman

Kim Öhman – parempia kuvia reissusta, kello 12.

 

Juho Lukkari tutustuttaa tavallisen laskijan Etelä-Amerikkaan

juho_profilweb

Etelä-Amerikasta ja Chilen laskuhommista tulee helposti mieleen vaativat erikoismäet, mutta tarjolla on myös tavalliselle harrastajalle sopivia laskuja ja reittejä. Niistä kertoo lisää Etelä-Amerikassa vuosia viihtynyt ja UIAGM-pinssinsäkin Argentiinan vuoristo-opaskoulusta hankkinut vuoristo-opas Juho Lukkari.

”Aiheena on siis tavallisen laskijan tulivuorirandoilu. Ajatuksena on käydä läpi mitä laskija löytää keväisen Etelä-Chilen tulivuorilta. Tieysti mukana on myös opasnäkökulmaa, eli käydään läpi miten ja miksi alue sopii suksi-kierroksen tekemiseen. 
Ei voida myöskään tietenkään unohtaa kulttuuria ja luontomatkailua. Reissu Etelä-Amerikkaan on aina enemmän kuin pelkkää
laskemista.”
SAMSUNG CSC

Nousuhommissa Lonquimaylle Curacautinissa, Araucarias-alueella. Taustalla oikealla patsasteleva kaunis tulivuori on kolmitonninen Llaima. Kuva: Juho Lukkari

Lukkarin mukaan Etelä-Amerikkaan on hyvä lähteä ajatuksella travel with skis.
”Etelä-Amerikassa se ajatus on parhaimmillaan. Lumen lisäksi Chilessä näkee laavavirtoja, kuumia lähteä, savuavia kraatereita, lämpimiä kiviä vuorenhuipulla yms – paikallista värikästä kulttuuria unohtamatta.”
Juho Lukkari – Chile, kello 13. (Lue Juho Lukkarista lisää Vuoristo-oppaiden valtakunnan ennakkoartikkelista.)

Andorra – syy lentää talvella vähän etelämmäs

dsc_9870

Jan-Erik Blomberg mikin varressa vuoden 2015 iltamissa. Kuva: Eino Ansio

Pyreneiden vuoristo ja erityisesti minivaltio Andorra ovat nousseet vapaalaskijoiden kohdelistoille viime vuosien aikana aiempaa voimakkaammin.

Vapaalaskija Jan-Erik ”Blumi” Blomberg tunnetaan eksoottisten reissukohteiden kävijänä, joten olemme saaneet hänet puhumaan ja esittelemään Andorran mahdollisuuksia.

grandvalira-ski-mountain-3

Grand Valiran maisemia. Kuva: Ski Andorra

Luvassa on todennäköisesti Blumin esitysten tapaan upeita kuvia ja juttuja.
”Kun tulet kuuntelemaan tarinoitani, alat vakavissasi miettiä, miksi ei ostaisi seuraavan kerran lentoja Barcelonaan Münchenin sijasta.”

14808104_10154629099648735_914076897_o

Blumi ja kumppanit Andorrassa talvella 2016. Kuva: Juha Laulumaa

Kovia lupauksia!

Tunnin jakaa edustajamme Andorrasta, eli Ski Andorran johtaja Montse Guerrero, joka kertoo Andorrasta paikallisesta näkökulmasta.

grandvalira_landscapes-3

Grand Valiraa. Kuva: Ski Andorra

 Jan-Erik Blomberg sekä Montse Guerrero – Andorran ja Pyreneiden mahdollisuudet, kello 14.

Pyhän takamaastot ja Ilahun laudat tutuksi iltapäivällä

pyha_96b3657

Pyhän takamaastoissa. Kuva: Arttu Muukkonen

Kolmen aikaan iltapäivällä lavalle astelee Pyhän Backcountry-retkiä vetävä Jaakko Suutarila Pyhän legendaarisesta hiihtokoulusta. Emme ehtineet saada vielä Pyhän bäkkäreistä tarkempia tietoja, mutta tunturin tuntien luvassa on kuvia ja tarinoita Suomen yksistä parhaista vapaalaskukohteista.

Horisontin tuolle puolen, kohti tuntematonta Ilahun kanssa

ilahu-janikarppaphoto-9485_a%cc%88ka%cc%88skero

Ilahu. Kuva: Jani Kärppä

Tunnin jakaa Pyhän kanssa kotimaisen Ilahu -brändin perustajat Jan Leutola ja Maxim Narbrough. Ilahu on rovaniemeläinen lumisurffauslautoja valmistava merkki.

Ilahun vuorolla pääsemme tutustumaan paitsi kiinnostavan brändin tarinaan ja juuriin, myös lumisurffaukseen liittyviin haasteisiin ja tulevaisuuden tuuliin.

Pyhä & Ilahu, kello 15.

 

 

Aikataulu – Vapaalaskijan After Ski:

10 Anders Bergwall

11 Ape Majava

12 Kim Öhman

13 Juho Lukkari

14 Jan-Erik Blomberg / Montse Guerrero

15Pyhä / Ilahu

16 Minna Riihimäki

Vapaalaskijan After Ski lauantaina 5.11. Vanhalla ylioppilastalolla kello 10-17. Pääsyliput 10e/henkilö. Alle 15-vuotiaat vanhempiensa seurassa veloituksetta.

After Skin Facebook-sivu

Pääsyliput ennakkoon Liveto.fistä.
(Lippukaupassa: lippu vain After Skille on lippu nro 5, festariranneke koko viikonlopulle on lippu nro 7 ja festariranneke lauantain After Skille ja illan Vapaalaskujatkoille on lippu nro 8.)

 

Visited 1 270 times, 1 visit(s) today
Tags: , , , , , ,


Comments are closed here.


Supervention 2:n hienot kuvat ja kysymykset, joihin emme vielä saaneet tekijöiltä vastauksia

Seuraava

Äänestä suosikkivärisi Siperiaan ja voita liput Vapaalaskuiltamien etkoille Peakin liikkeeseen

Edellinen