Toggle navigation

Vapaalaskuetkojen ennakko: La Sentinelle, Edition Zero

26.10.2017

Photo : Pascal Tournaire, Sentinelle17

 

Torstaina 2.11. järjestettävien Vapaalaskuetkojen tämän vuoden elokuvateemana ovat lyhyemmät laskemiseen liittyvät filmit. Vapaalasku.com esittelee filmit ja kertoo niiden taustat.

Ensimmäisenä vuorossa on laskettelubrändi Blackcrows’n ammattilaskijoiden, Minna Riihimäen ja Bruno Compagnet’n perustama La Sentinelle -vuorihiihtotapahtuma, josta tehdyn dokumentin tulee Kino Andorraan esittelemään Minna Riihimäki.

Ensimmäinen La Sentinelle, Edition Zero, järjestettiin viime vuonna Pyreineillä Ranskan ja Espanjan rajalla. Tarkoituksena on etsiä osallistujien rajoja kulkemalla pitkä randoreitti yhden päivän aikana. 

La Sentinellen reitti ei siis sovi sunnuntaiskinnailijoille. Tapahtumat on tarkoitettu kokeneille ja päteville laskijoille. Kevään reitti oli yli 30 kilometriä pitkä, ja nousumetrejä kertyi hieman alle 3000.

Olennaisena turvallisuustekijänä tapahtumassa vuorillaliikkumistaitojen lisäksi on myös laskijoiden mukanaan kuljettamat gps-sirut, joiden avulla heitä voi seurata ja paikantaa tietokoneelta.  

–Rajoja pusketaan, mutta laskettelun hauskuus pidetään mielessä. Alamäet voivat olla teknisesti vaikeita, mutta silti kivoja, kertoo kertoo Minna Riihimäki.

 

Innoittajana vaellus Lyngenin halki

Tapahtuma alkoi kyteä Minnan ja Brunon päässä neljä vuotta sitten tehdyllä pitkällä hiihtovaelluksella Lyngenin niemimaan halki. Kahdentoista päivän retkelle oli valmistauduttu viemällä muonaa varastoon. Teltat kuljetettiin mukana. Reitti oli vaikea, mutta sisälsi parhaat mahdolliset laskut.

Toisena innoittajana on Riihimäen mukaan toiminut kulttimaineeseen noussut Barkley Marathons -ultramarathonkilpailu, jonka on suorittanut loppuun asti vain kourallinen ihmisiä.

– Haluamme tehdä tapahtumasta omannäköisensä, sellaisen johon haluaisimme itse osallistua. Jaetaan aikaa vuorilla toistemme kanssa.

 

Photo : Pascal Tournaire, Sentinelle17

 

Toukokuussa skinnataan kolmen pohjoisen valtakunnan rajoilla

Luonto orkestroi ensimmäisen La Sentinellen vaikeahkoksi järjestäjille. Viikkoa ennen lähtöpäivää sää oli täydellinen, mutta lumimyrsky  pakotti odottamaan ja muuttamaan reittiä. Säävarauspäivänä hiihtämään kuitenkin päästiin aamuvarhaisella. Kaksi kuvausryhmää taltioi tapahtuman kulkua.
”Seuraaviin tapahtumiin koitetaan saada lisää pelivaraa sään kanssa. Välipäivinä voi oppaiden kanssa käydä läpi pelastustoimia ja esimerkiksi köysien käsittelyä,” Riihimäki toteaa.

 Tulevalla kaudella tapahtumia järjestetään kaksi. Yksi alpeilla Italian ja Ranskan välillä ja toinen toukokuussa – missä muualla kuin Kilpisjärven ja Tamokin alueella kolmen valtakunnan rajalla.
”Pohjoisen eksotiikka eli pitkät päivät mahdollistavat vielä pidemmän reitin, vaikkapa 36 tunnin retken.”

Yli vuorokauden mittaisella reissulla matkaa kertynee 60-65 kilometriä ja nousua noin 5000 metriä. Matkan varrelle järjestettäneen Riihimäen mukaan yksi taukopaikka, jossa osallistujat voivat levätä ja ruokailla.

 Photo : Pascal Tournaire, Sentinelle17

 

Miten pääsee mukaan, jos on jo kokenut ja pätevä laskija ja haluaa kokea La Sentinellen? Tapahtumaan haetaan mukaan perinteisellä kirjeellä, jossa tulee perustella miksi olisi sopiva osallistuja.

Kisasta kiinnostuneet ovat ihmetelleet hakutapaa, mutta se on osa kokonaiselämystä. Pisin kirje on ollut yhdeksänsivuinen.
”Kirjeitä lukiessa voi jo vähän tutustua ihmiseen,” Minna Riihimäki sanoo.

 

Torstain Vapaalaskuetkot Kino Andorrassa, liput ennakkoon Liveto.fistä.

Visited 263 times, 1 visit(s) today


Comments are closed here.


Arctic Weekend Rollossa avaa tänään laskutapahtumien kauden

Seuraava

Vapaalaskijan After Skillä kuunnellaan huippuesityksiä laskemisesta, reissaamisesta, motivaatiosta ja kuvaamisesta sekä kisaillaan Tunturitietovisassa

Edellinen