Toggle navigation

Torstaina 2.11. järjestettävien Vapaalaskuetkojen tämän vuoden elokuvateemana ovat lyhyemmät laskemiseen liittyvät filmit. Vapaalasku.com esittelee filmit ja kertoo niiden taustat. Nyt vuorossa kansainvälinen tuotanto Shapes, jonka on kuvannut Joonas Mattila.

 Shapes_BTS-03269

 

Rovaniemeläinen elokuvaaja Joonas Mattila vei kuvauskalustonsa takamaastoihin ensimmäistä kertaa. Mattila päätyi kuvaamaan norjalaisten Nikolai Schirmerin, Aesbjorn Naessin sekä ranskalaisen Flo Bastienin laskemista muun muassa Ranskassa, Kanadassa ja Norjassa.

Mattilan mukaan leffaan on taltioitu tekijäporukan suhtautuminen laskemiseen – ja elämään. Laskeminen sinänsä on periaatteessa järjetöntä puuhaa, mutta se laittaa Mattilan omaa päätä järjestykseen. Laskiessa on mahdollista unohtaa kaikki muu.
”Laskemisen kautta voi ammentaa paljon eri tunteita. Hyvä käännös syvässä puuterissa rauhoittaa, ja isot linjat saavat tanssisukat pyörimään jaloissa,” Mattila kertoo.

 

Shapes_BTS-03312

Kuvaaja kuvasi toista kuvaajaa – yhteistyö sujuu monella tasolla

Kuvausprojektiin Mattila päätyi Tromssan-reissun ansiosta. Lumilautailija Jussi Taka asui kimppakämpässä, ja siellä Mattila tapasi Schirmerin, joka on myös elokuvantekijä.

Kaksi liikkuvan kuvan ammattilaista jakoivat työroolit niin, että Mattila kuvasi ja ohjasi kuvaustilanteessa. Kuvausten jälkeen hän näytti omia hahmotelmiaan ja ideoitaan Schirmerille, jonka vastuulla oli elokuvan lopullinen leikkaus.
”Kuvatessa joihinkin shotteihin kiintyy, eikä osaa katsoa kuvia kokonaisuuden kannalta.”

Yhteistyö toimi porukassa muutenkin. Kun Schirmerin olkapää meni viikon kuvausten jälkeen sijoiltaan ja laskeminen kävi mahdottomaksi, mies kannusti muita kuvauspäivien aluksi. Kuvauspäivien jälkeen materiaalia käytiin yhdessä lävitse.

 

Shapes_BTS-19

Silmät aukesivat kuvauspaikoille

Projekti avasi Mattilan silmiä maaston ja kuvauspaikkojen katsomiseen.
Oli mahtava liikkua vuorilla kokeneemman Aesbjornin kanssa. Häneltä sai paljon hyviä huomioita lumeen ja paikkoihin.”

Kanadan vyötäröpuuteri vaihtui Ranskaan siirtyessä kevätsohjoon, mikä muutti elokuvan etukäteen suunniteltua rakennetta. 

Laskemista Mattila on kuvannut aina, mutta offarilaskemista hän kuvasi nyt kunnolla ensimmäistä kertaa.
”Halusin haastaa itseäni kuvausteknisesti. Se tarkoitti erittäin painavaa randoreppua. Keväällä oli mahtavaa, kun pääsi laskemaan omaksi huvikseen kevyellä repulla.”

 

Shapes_BTS-03131

 

 

Katso elokuvan traileri tästä

Joonas Mattila kertoo elokuvasta Vapaalaskuetkoilla ennen sen esittämistä.

Vapaalaskuetkot Elokuvateatteri Andorrassa kello 20 torstaina 2.11. osoitteessa Eerikinkatu 11, Helsinki.

Liput ennakkoon liveto.fistä.

Visited 422 times, 1 visit(s) today


Comments are closed here.


Arvio: Arctic Lights antoi positiivisen iskun laskuleffagenren palleaan

Seuraava

Arctic Weekend Rollossa avaa tänään laskutapahtumien kauden

Edellinen