Toggle navigation

Arkisto: Oma suksimerkki vaatii kovaa päätä

15.03.2015

Faction Skis on Candide Thovexin ansiosta kuumempi kuin koskaan. Me tiesimme tämän jo viisi vuotta sitten, kun Arttu Muukkonen haastatteli Factionin perustajaa Tony McWilliamia. Artikkeli on julkaistu Vapaalasku.comissa ensi kertaa maaliskuussa 2010. Päivitimme sitä McWilliamin tuoreilla kuulumisilla.

Miltäköhän tuntuu, kun on suunnitellut oman suksimalliston valmiiksi, laskenut mitat, suunnitellut muodot, tehnyt suksien grafiikat ja uskoo, että tänä vuonna oma aloitteleva suksimerkki vihdoin lyö läpi, mutta sitten huomaakin, ettei suksia saada ulos markkinoille, koska suksia valmistava tehdas palaa?

Vastausta voi kysyä Verbierissä asuvalta Tony McWilliamilta. Australialaismiehelle kävi juuri niin muutama vuosi sitten, kun Faction Skis oli vihdoin saamassa jalansijaa alkuvaikeuksien jälkeen.

”Jos aina vaan tekee, niin kyllä lopulta pääsee eteenpäin. Palaminen ei ollut ainoa ongelma. Kerran tehdas, jonka piti tehdä meidän suksemme, lopetti aivan yllättäen. Kaikenlaista sattuu, mutta kyllä ongelmista aina selviää”, McWilliam sanoo.

Tapasin McWilliamin ensimmäisen kerran kuusi vuotta sitten Verbierissä. Silloin Faction Skis oli jo olemassa, mutta suksien tuotannon kanssa oli ongelmia. Pienen yrittäjän ei ole helppoa löytää luotettavaa toimittajaa.

”Koska ei ole varaa perustaa omaa tehdasta, pitää vaan sitkeästi kokeilla ja epäonnistumisen jälkeen yrittää taas etsiä uusi tehdas.”

Ensitapaamisemme jälkeen käytännössä kaikki on muuttunut. Nykyisin Faction Skisillä on hyvä luotettava tehdas, yhtiöllä on pieni toimisto Verbierin yläluokan suosimalla asuinalueella Le Hameaussa, sijoittajilta on saatu rahaa sisään ja firmassa on McWilliamin lisäksi muitakin vakituisia työntekijöitä.

Kuluvalla kaudella Faction Skisiä myydään useissa maissa Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Kun aikanaan ensimmäinen erä suksia tarkoitti 40 paria liian löysiä lankkuja, valmistetaan tänä vuonna läskejä twinejä jo 2 000 paria. Ei sillä, suosituimpia suksia ei jää liikaa varastoon.

”Toisinaan huomaan, että omat suksenikin ovat hävinneet johonkin. Työntekijät ottavat suksia testattavakseen, tiimiläiset vaihtavat kamoja ja monet kaverit haluavat myös ”testata” suksia”, McWilliam nauraa.

 

TONY MCWILLIAM valmistui muotoilijaksi 1990-luvun puolivälissä. Oman alan töitä ei ollut Australiassa juuri tarjolla, joten McWilliam lähti laskettelemaan Australian Blue Mountainsille.

Koska laskeminen oli mukavaa, oli luontevaa, että McWilliam lähti isompien mäkien perässä Eurooppaan, varsinkin kun lama osui 1990-luvun lopulla Australiaan. Ensimmäisen talven kohteeksi valikoitui sattumalta Ranskan Les Deux Alpes, tunnettu bilepaikka.

”Luulin, että kyseessä on jokin mukava pieni kyläpahanen, mutta sehän olikin sellainen Las Vegas!”

McWilliam viihtyi Euroopassa hyvin. Löytyi lontoolainen tyttöystävä, jonka kanssa hän vietti kolme talvea Les Arcs´ssa. Laskemisen ohella McWilliam teki suunnittelutöitä. Kun parisuhdestatus muuttui, tuli kylästä liian ahdas heille molemmille. Pari McWilliamin kaveria asui Verbierissä, joten hän lähti Sveitsiin.

Mutta miten muotoilijasta tulee suksimoguli? McWilliamin mielestä se on luonnollista.

”Muotoilijoille on luontevaa katsella ympärilleen ja miettiä, miten asiat voisi tehdä paremmin. Kun läskejä suksia alkoi tulla markkinoille, niistä puuttui aina se jokin. Niinpä ajattelin, että haluaisin tehdä täydellisen puuterisuksen.”

McWilliamin filosofiana on tehdä suksi, joka on hyvä kaikkialla.

”Eihän kenelläkään oikealla laskijalla ole varaa ostaa kaksia eri suksia. Yksien pitää riittää. Silloin niiden pitää toimia.”

McWilliamin mielestä täydellinen puuterisuksi on vajaat 190 senttiä pitkä, siinä on hieman rockeria, se on noin 112 millimetriä leveä vyötäröltä ja sillä on mukava laskea. Lisäksi se kestää hyvin vauhtia. Joko kuluvan kauden mallistossa tällainen täydellinen suksi on?

”Ei vielä, mutta ensi talven 183 3.Zero Rocker alkaa olla jo täydellinen, olen siitä aika varma.”

Faction Skis alkoi kannattaa myös taloudellisesti pari vuotta sitten. Suksia alkoi näkyä hiljalleen myös muiden kuin vain omien kavereiden jaloissa.

”Muistan, kun näin sukset tuntemattomalla tyypillä ensimmäistä kertaa hissijonossa. Olihan se siistiä, ja on edelleen. On hienoa, että joku haluaa käyttää meidän tekemiämme suksia.”

amuukkonen_hannu_kukkonen_chamonix_IMG_4921

Hannu Kukkonen kurvaili Factioneilla Rondilla Chamonix´ssa keväällä 2009. Kuva: Arttu Muukkonen

 

EUROOPASSA on nykyisin paljon pieniä, itsenäisiä suksimerkkejä. Faction Skis on yksi isoimmista. Vaikka kymmenientuhansien suksiparien myyminen olisi McWilliamin mielestä mukavaa, on pienen suksimerkin helpompi muodostaa suora suhde kuluttajiin.

”Harvoin jonkin ison suksimerkin suunnittelijan kanssa pääsee suoraan keskustelemaan suksien ominaisuuksista. Yritäpä kysyä Atomicilta tai Salomonilta syitä suksen sivuleikkaukseen tai kääntösäteeseen, niin todennäköisesti vastausta ei kuulu.”

”Vaikka meillä on maahantuojia ja kauppiaita monessa maassa, tulee meille paljon palautetta ja kyselyitä sekä sähköpostitse että suoraan rinteessä. Olen ylpeä siitä, että me vastaamme kaikille kyselijöille.”

”Kun olemme lähempänä suksen loppukäyttäjää, saamme enemmän palautetta, ja voimme kehittää suksia enemmän vastaamaan kuluttajien toiveita. Uskon, että siinä on pienen brändin vahvuus.”

McWilliamin mukaan pienet suksimerkit pitävät pikemminkin yhtä kuin kilpailevat verissäpäin toisiaan vastaan. Jokaisella suksimerkillä on oma eri myyntivalttinsa, joten pienet voivat toimia hyvin yhdessä.

”Suhteemme muiden pienten merkkien kanssa on toverillinen (“sense of camaraderie”). Mitä enemmän on erilaista tarjontaa, sitä kovempaa on kilpailu, ja sitä parempia tuotteita kuluttajat voivat lopulta ostaa – sama koskee sekä isoja että pieniä suksimerkkejä.”

”Tosin on ollut todella kiinnostavaa nähdä tämän talven isoilla messuilla isojen suksimerkkien uutuussuksia, jotka ovat designiltaan ja konseptiltaan hyvin samankaltaisia kuin meidän suksemme ovat olleet jo pari vuotta. Onneksi olemme pieni firma, ja voimme toimia nopeammin kuin isot yhtiöt. Ja tietenkin on mahtavaa huomata, että isot yritykset ovat panneet merkille, mitä pienet indie-merkit tekevät.”

 

VAIKKA suksifirma vie suurimman osan McWilliamin ajasta, ehtii hän tehdä myös paljon muuta – kuten lasketella.

”Jos keli on älyttömän hyvä, aina voi lähteä muutamaksi tunniksi laskemaan. Siitähän tässä on kuitenkin kyse.”

McWilliam tekee myös paljon erilaisia suunnittelutöitä Verbierissä. Jos kävelee Verbierin pääkatuja, näkyy monen ravintolan ja liikkeen kyltissä hänen kädenjälkensä. Aussi ehtii myös soittaa Dicktatorsissa, Verbierin paikallisista koostuvassa suositussa bilebändissä. Seuraavaksi McWilliam suunnittelee tekevänsä vaatemalliston.

”Suksien grafiikoiden ja mallien suunnitteluun menee vain osa vuodesta, ehdin tehdä siis muitakin projekteja. Pidän uuden luomisesta.”

Entä mitkä ovat kolme vinkkiä omasta suksimerkistä haaveilevalle yrittäjän alulle?

”Etsi enemmän rahaa kuin ikinä uskot tarvitsevasi. No ei, ala vain tehdä omia suksiasi, maalaa ne itse, ole itsevarma ja itsepäinen, usko itseesi. Pidä hyvät välit vanhempiisi sekä valmistaudu siihen, että menet takaisin hanttihommiin, jotka olit jättänyt taaksesi. Ei siinä siis kovin huonosti voi käydä.”

 

TONY McWilliam kertoo, että Faction Skisin nimi vain pamahti hänen mieleensä yhtenä tavallisena päivänä, ”kuten kaikki loistavat ideat yleensä tulevat”.

”Faction tarkoittaa pientä ryhmää, joka toimii isomman ryhmän sisällä tai sen vastapuolella. Vuosien ajan suksia ei voinut ostaa kuin isoilta yrityksiltä, jotka ostivat toisiaan ristiin, ja tilanne vaikutti jatkuvasti heikentyvän.”

McWilliams halusi luoda suksimerkin ja ajatuksen siitä, että suksia voidaan valmistaa myös laskijoiden tarpeiden pohjalta, eikä pelkästään siksi, että tietty markkinasegmentti on vielä ison firman portfoliossa täyttämättä.

”Me suunnittelemme jokaisen pienen yksityiskohdan suksissamme, lähdemme lähes joka päivä suoraan toimistomme ovelta suoraan mäkiin, jotka ovat yhdet parhaista ja vaihtelevimmista Alpeilla. Suksiemme laatu ja mallistomme heijastelee juuri sitä”, McWilliam sanoo.

Aikamoinen mainosmies on vanhasta hiihtopummistakin kuoriutunut.
-Arttu Muukkonen, teksti ja kuvat
Artikkeli on julkaistu alunperin Vapaalasku.comissa 26.3.2010. Tässä päivitys Faction Skisin ja McWilliamin tuoreista  kuulumisista:

 

Mitä Faction Skisille kuuluu tänään, 15. maaliskuuta 2015, Tony McWilliam?

Otimme yhteyttä jälleen Tonyyn. Faction Skis on kasvanut vuosien saatossa hurjasti. Suksien ohella Faction valmistaa teknistä vaatemallistoa, muun muassa.

Miten toiminta on viidessa vuodessa muuttunut? Onko enää säätöä tehtaiden kanssa?

”Kaikki on hienosti tällä hetkellä ja paranee koko ajan! Tuotteemme ovat hyviä sekä suksien että vaatteiden puolella, ja meillä on hieno henkilökunta sekä Verbierissä että Breckenridgessä Yhdysvalloissa, jonne olemme myös avanneet toimiston.

Tehtaiden kanssa sujuu myös hyvin. Se mitä olen oppinut vuodesta 2010 on, että tehtaisiin täytyy suhtautua kuin laajennettuna henkilökuntana. Olen yhteydessä tehtaaseemme päivittäin, käymme siellä kuukausittain ja pidämme huolta koko prosessista tilauksista lähetyksiin joka viikko. Ei voi vain jättää tilausta tehtaalle ja toivoa parasta, vaan meidän täytyy itse pitää huolta koko ketjusta. Ja nyt kaikki toimii hyvin.”

Entä mitä itsellesi kuuluu? Vielä ehdit tehdä muuta suunnittelutyötä Factionin ohella?

”Henkilökohtaisestikin kaikki menee hyvin, teen muutamaa eri projektia Factionin lisäksi ihan vain siksi, että pysyn muussakin menossa mukana. Teen jonkin verran brändi- ja pakkaussuunnittelua sekä joidenkin lehtien design-suunnittelua. Faction on kuitenkin päätyöni ja olen keskittynyt siihen. Ja saan edelleen paljon henkistä pääomaa omista tuotteistamme.”

Factionin tunnetuin tiimilaskija lienee Candide Thovex. Mistä oikein löysitte hänet?

”Candide on ollut osa tiimiämme kolme vuotta.Yhteistyömme alkoi yhteisten ystäviemme kautta. Lähetimme hänelle suksiamme ja hän piti niistä – siitä lähdimme jatkamaan.Hän työskentelee tiiviisti tuotekehityksessämme. Käytännössä esittelemme joka vuoden ideamme, ja kehitämme niitä yhdessä valmiiksi tuotteiksi – Candide valvoo ja kontrolloi oman Signature Series -mallistonsa valmistumista tarkasti. Hänellä on omat projektinsa, kuten One Of Those Days -sarja, mutta hän osallistuu myös välillä meidän tiimin webisodeihin, kun ehtii.”

Mitä juuri One Of Those Days -sarja on merkinnyt Faction Skisille? Suksethan näkyvät sarjassa varsin hyvin.

”OOTD on ollut tietysti upea juttu. On hienoa, että video on saavuttanut laskettelijoiden lisäksi myös valtavirtayleisön.

Ennen kaikkea on tärkeää, että Candiden videot ovat tuoneet takaisin keskiöön sen, mitä luovat laskijat voivat tehdä omassa kotikeskuksessaan ja ”takapihallaan.” Alaska oli ennen laskijoiden pyhiinvaelluskohde, mutta se on ehkä jo saavuttanut saturaatiopisteensä. Lisäksi urbaani laskeminen nousee koko ajan, ja OOTD/OOTD2 todella auttavat ihmisiä näkemään, että paikallisessa keskuksessakin voi pitää hauskaa. Ja siitähän ainakin miulle laskemisesta on kyse – hauskanpidosta.” -AM

Visited 1 397 times, 1 visit(s) today
Tags: , , , ,


Comments are closed here.


Terveisiä reissusta: Antin keittiössä

Seuraava

Isä-poika-laskuaikaa

Edellinen