Toggle navigation

Oppia randoreppuun iltamien luennoilta

30.10.2018

Vapaalaskuiltamissa tiedonjanoiselle riittää kosolti opittavaa erilaisilla luennoilla. Tässä kertaus iltamien asiallisimmista ohjelmanumeroista.

 

Kello 11.00 Säämiehen kelinspeksausvinkit
Vuoristomies ja meteorologi Mikko Routala kertoo nyrkkisääntöjä sään ennustamisesta ja säätilan muutoksen seuraamisesta laskupäivän aikana. Ensimmäisen kerran Routala on pitänyt tämänkaltaisen luennon Norjassa, kun kuvausryhmä odotteli parempaa keliä ja suunnitteli kuvauspäiviä. 

Lue laajempi Mikon haastattelu täältä.

 


Kello 12.00 Retkikuntahiihdon kommervenkit
Retkikuntamainen hiihtovaellus tuntemattomille vuorille on ammattilaisten puuhaa. Juho Lukkarin ja Arto Majavan keskustelusta voi poimia paljon vinkkejä, mitä monimutkaiseen usean yön laskuretkeen sisältyy. Uiagm-opas Lukkari on käynyt koulunsa Etelä-Amerikassa, joten kysymyksiä voi esittää espanjaksikin. Tai sitten arvioida, kummalla miekkosista on kuohkeampi kampaus.

 


Kello 13.00 Kumparelaskijat pomppasivat isoille seinille
Norjalainen Hedvig Wessel heilahti vapaalaskukilpailuiden terävimpään kärkeen nopeasti kumparelaskun rajusta maailmasta. Wesseliä haastatteleva Jan-Erik Blomberg on niinikään kiertänyt kumparekisoja Euroopassa. Keskustelusta voi saada oppia siitä, miten yksi maailman kovimmista vapaalaskijoista yleensä valitsee laskulinjansa.

 


Kello 14.00 Vapaalaskija lämpimillä jäätiköillä – Anders Bergwall – Changing landscapes
Ruotsalainen vuoristo-opas Anders Bergwall on seurannut jäätiköiden muuttumista ilmaston lämpenemisen seurauksena vuosikymmenten ajan. Iltamien luennossa Bergwall kertoo, miten nämä muutokset vaikuttavat laskemiseen. Opashommien lisäksi Bergwall työskentelee vuoristopelastajana Ruotsissa.

 


Kello 15.00 Vapaalaskukalusto 2020-luvulla
Miltä vapaalaskukamppeiden kehitys näyttää kahden eri sukupolven näkökulmasta? Arto Majava hiihteli ensimmäistä talveaan Pyhän tuntureita, kun Lucas Stål Madison oli kolmevuotias ja Anttu Oikkonen syntyisi vasta vuoden päästä. Iltamilla kolmikko keskustelee siitä, miltä kaluston kehitys näyttää näin erilaisista perspektiiveistä katseltuna.

 

Kello 16.00-18.00 Lumiturvaluento @ Kino Pyhä

Lumiturvallisuustiedot- ja taidot ovat erottamaton vapaalaskun osa. Jarkko Henttonen pitää uuden lumiturvallisuuden koulutusjärjestelmän mukaisen tietopaketin lumivyöryistä. Henttonen oli Tieto-Finlandia-ehdokkaana Vapaa lasku -kirjalla, jonka toinen kirjoittaja hän on. Kirja on muuten melkeinpä pakkohankinta jokaiselle vapaalaskun harrastajalle.


Kello 16.00 Lukiolaiset tunturiin opintopisteitä tienaamaan

Kittilässä ylioppilaaksi opiskelevan lukiolaisen tai ammattikoululaisen koulunkäyntiin voi kuulua vapaalaskua Lapin tuntureilla, kun Levi Snow Sport Academyn tänä syksynä alkanut freeride-koulutus etenee talviseen vaiheeseen. Vapaalaskuporukkaa opettaa telemark-mies Pertti Vanninen, joka valmentanut Telemark Demo Teamia kuviolaskussa. Levin koulun osuudesta saa vinkkejä siihen, miten yhdistää intohimoinen laskeminen ja opiskelu.

 

Kello 16.20 Käsin tehtyjen suksien tarina

Millaista on tehdä itse suksi? Puuppolan Suksen perustanut jyväskyläläinen suksentekijä Jani Ahvenainen kertoo, miten ison työn takana omien suksien tekeminen on. Ahvenainen on yksi harvoista suomalaisista puusuksien tekijöistä.

 

Kello 17.00 Vuoristo-oppaiden valtakunta esittelee oppaan tien

U, I, A, G, M. siinäpä kerrassaan mytologinen kirjainyhdistelmä. Se kertoo harvinaisesta vuoristo-oppaiden ammattikunnasta, joka liikkuu vuorilla ammatikseen. Kourallinen suomalaisia on valmistunut vuoristo-oppaaksi, he kertovat oppaan tiestä. Jussi Muittari, Juho Lukkari, Pette Halme ja Petter Reuter sekä opintojaan viimeistelevät aspirant-oppaat Jarmo Metsäkoivu ja Fredrik Aspö kertovat, voiko kuka vain randohärkä hakea opaskouluun? Opasporukka selventää, millaista kouluissa on ja miten oppaana työllistyy.

 

Kello 18.00 Olutjooga by Pyhä

Olut kuuluu vapaalaskukulttuuriin. Viime vuosina myös jooga on noussut skenen suosioon. Nyt yhdistämme nämä kaksi tärkeää aihetta! Joogaohjaaja Sanna Kyllönen johdattaa vapaalaskijat joogan pariin oluen tai muun juoman kanssa. Tervetuloa joogaamaan!

 

 


Comments are closed here.


Vapaalaskuiltamien yhteistyökumppanit ja kauden kovimmat uutuudet

Seuraava

Kelispeksaamisen mestariluokka - Mikko Routalan luento aloittaa Vapaalaskuiltamat

Edellinen