Toggle navigation

Kelispeksaamisen mestariluokka – Mikko Routalan luento aloittaa Vapaalaskuiltamat

30.10.2018

LISÄYS 22.12.2018: Tästä Mikko Routalan esitys Vapaalaskuiltamista: Vapaalaskuluento Routala 2018.

Moni tuntee Mikko Routalan tv-meteorologina, mutta etenkin mies on vuoristoheppu. Ennen säämiehen töitä Routala eli vuoristoelämää muun muassa hiihdonopettajana. Routala kolusi Chamonix’n jyrkkiä seiniä, kiipeili maailman vuorilla ja laski telemarkia kilpaa.

Ulkona ammattimaisesti liikkuessa sääilmiöt alkoivat kiehtoa entistä enemmän, ja siten Routala päätyi tuottamaan ja esittämään sääennustuksia televisioon. Työn ohessa Routala opiskeli meteorologiaa Helsingin yliopistossa.

Vapaalaskuiltamissa Routala kertoo, miten vapaalaskija voi paremmin lukea sään kehitystä laskupäivän aikana sekä erilaisista tavoista ja palveluista, joiden perusteella laskureissun säätä voi ennakoida.

Tämän luennon Routala on itse asiassa pitänyt yhdessä muodossa kerran aiemmin, laskureissulla Norjassa pari vuotta sitten.

Norjalainen sää toi aikaa perehtyä säähän

Tuolla reissulla Vapaalaskuiltamien tuottajanakin tunnettu Arttu Muukkonen  oli kuvaamassa vapaalaskudokumenttitrilogiansa toista osaa. Porukka majoittui Arto Majavan vuonotalossa.

Norjan tyypilliseen tapaan sää vaihteli, ja kuvausryhmä spekuloi kelejä ja paikkoja kuvaamisen kannalta.  Routalalta kyseltiin jostakin syystä asiasta aika paljon. Kun keliä odotellessa oli aikaa, Routala perehdytti aiheeseen hieman laajemmin.

”Taisin siinä pitää ensimmäistä kertaa tämän vapaalaskuiltamien luennon tuolla ammattilaskijaporukalle”, Routala kertoo.

Seuraaville päiville tehtiin suunnitelmat ja varasuunnitelmat. Sään puolesta kuvaaminen onnistuikin hyvin, eikä suunnitelmia jouduttu perumaan.

Mikko Routalan pieni rooli tuulen tarkkailijana FIRE FEM SEKS -laskudokumentissa. Kuvaus: Arttu Muukkonen

 

Ole utelias tarkkailija – ja lue kirjoja

Meteorologi Routala kehottaa kiinnittämään erilaisiin sääilmiöihin huomiota. Netistä löytyy hyvää tietoa vaikkapa eteläiseen Helsinkiin ajautuvasta keväisestä merisumusta tai tammikuisesta inversiotilanteesta, joka painaa kylmän ilmamassan Ylläksellä alas kylille.

Mustaa valkoisella haluaville Routala suosittelee alan suomalaista klassikkoa Ilmakehä, sää ja ilmasto. Kun siitä tai muualta on opiskellut “perusasiat” eli maapallon säteilytasapainon, tuulijärjestelmät, suihkuvirtauksen, matalapainetoiminna ja sen synnyn, pääsee vapaalaskija pitkälle.

 

–––

 

Mikko Routalan luento Peak Performance Stagella kello 11.00 Pyhän, Peak Performancen ja Scandinavian Outdoorin Vapaalaskuiltamissa lauantaina 3.11.2018.

 

Muut iltamien luennot löytyvät täältä.

Osta pääsyliput ennakkoon Messukeskuksen verkkokaupasta. Combo-lipulla saat Vapaalaskuiltamien lisäksi kolmen päivän messulipun samaan hintaan. Alennuskoodilla VAPAALASKU18 saat 6 euron alennuksen lipusta.

Tags: ,


Comments are closed here.


Oppia randoreppuun iltamien luennoilta

Seuraava

Svalbard Unplugged -esitys vie syvälle arktisiin olosuhteisiin ja mielenmaisemaan

Edellinen