Toggle navigation

Pesä on Suomen järein reissupaku

23.10.2017

Vapaalaskuiltamien elämysalueen keskipisteenä seisoo ensimmäistä kertaa oikea kuorma-auto. 

Kuorma-auto tottelee nimeä Pesä, ja se on Pyhältäkin tutun Mikael Backmanin luomus. (Lue viime vuoden PyhäWursti/Miken henkilöjuttu täältä.)

“Vapaalaskuiltamien keskelle halusimme jonkin asian, joka jakaa hieman tilaa. Puhuimme vanerivuorista tai jostain loungeista, mutta jossain vaiheessa tajusimme, että sinnehän voisi varmaankin ajaa Pesän. Se on sen verran erikoinen vehje, että mitään vähempää ei sinne kannattaisi ajaa”, kertoo Vapaalaskuiltamien vastaava tuottaja Arttu Muukkonen.


Pesän katolla on Vapaalaskuiltamissa DJ-koppi, mikä on tilaisuuden vaatimaa leuhkimista.

Muuten kyse on hieman toisenlaisesta #vanlifesta. Nyt ei pelkästään ajeta söpöä reissupakua maisemalevikkeelle ja instagrammata kivaa kuvaa. Pesän kanssa jumahdetaan päiviksi lumimyrskyyn Pohjois-Norjassa ja nautiskellaan tilanteesta.

Iltamakansa pääsee tutustumaan Pesään vasta marraskuun 3. päivä, mutta ennakkokierros alkaa nyt.

Järkälemäinen kotipesä

Pesä on talviasuttava tukikohta maastokuorma-auton päällä. Alusta voi rikkoutua tai hajota, joten se pitää voida vaihtaa. Siksi itse asuntoon uskaltaa satsata, Backman järkeili.

Ja satsattu on niin paljon, että vuoristojen ja pohjoisen moniosaaja ja yrittäjä Backman asuisi Pesässä aina, jos olisi perheetön. Pesä on hahmottunut nykyiseen muotoonsa kymmenen vuoden aikana.

200917-001-Pesä_web-WEB

Pesän omistaja, Mikael Backman, keittiönsä äärellä.

Kiivetään Pesään pääsisäänkäynnin kautta, siis sivuovesta. Portaissa on neljä askelmaa ja kynnys noin metrin korkeudella maasta.

Koska punainen kontti on korkealla maasto-kuorma-auton rungon päällä, sisätilat tuntuvat vielä avarammilta kuin ulkoa katsoessa aavistaa. Parimetrisenkään ei tarvitse kyyristellä. Pesässä voi yöpyä ja elellä esimerkiksi kuusi vapaalaskijaa.

200917-012-Pesä_web-WEB

Sisään käydään metrin korkeudelta.

 

Liedellä valmistuu isompikin satsi ruokaa.

 

Eteishallissa seisoskellessaan on Pesän keittiömestarin valtakunnassa. Etuvasemmalla on misaus-piste, jossa kokki Mikael Backman valmistelee raaka-aineet ruoanlaittoa varten.

Tarvittavat työkalut roikkuvat työpisteen seinällä, ja Pesän liikkuessa ne pysyvät paikoillaan verkolla. Eteisen vieressä oikealla kiiltelee neljän polttimen kaasuliesi. Jossakin kaukana kontin perällä häämöttävät majoitustilat, toisessa päädyssä vessa.  

 

Saharanylitysauto arktiseen käyttöön

Vuosituhannen vaihteen jälkeen Mikael Backman retkeili perheensä kanssa Euroopassa, jossa leiriytyminen kuuluu jokamiehenoikeuksiin vain harvassa maassa. Muut retkeilijät vinkkasivat puolisalaisia yöpymiseen soveltuvia paikkoja. Eräässä tällaisessa paikassa Backman törmäsi saksalaisiin Saharan aavikon ylittämiseen tehtyihin autoihin.

Innostuin heti Saharan ylittämisestä. Sitten tajusin, että samanlaista voi tehdä pohjoisessa”, hän kertoo.

Backman tajusi pian, ettei valmista ratkaisua omavaraiseen automatkailuun arktisissa maastoissa löydy. Pitäisi tehdä itse. Vuonna 2007 Saksasta löytyi sopiva aihio Mercedeksen maastokuorma-auton päältä. Tuolloin Pesä-kontti oli vielä matkailuauton ja autotallin yhdistelmä. Edellinen omistaja nimittäin kuljetti takaosassa Smart-pikkuautoa.

200917-003-Pesä_web-WEB

Punkat pysyvät paikoillaan slingeillä ja sulkkareillta. Pesässä on normaalit sähköt, joten kännyköitä pääsee lataamaan laskupäivän jälkeen. Pistokkeet on sijoiteltu niin, että sängyssä maatessaan voi vehkeitä ladata.

 

Pakettiautoretkeilyn viihtyvyys on keleistä riippuvaista, etenkin, jos reissaa lasten kanssa. Kurjilla keleillä on ankea kököttää pakettiautossa päiväkausia. Tämän takia Backman halusi reissuauton, jossa oikeasti viihtyy. Backman viihtyy Pesässä niin hyvin, että asuisi siinä vakituisesti, jos olisi perheetön. Tosin muutaman talven Backmanin pojatkin ovat asuneet isänsä kanssa autossa ja käyneet koulua Pelkosenniemellä.

Toistaiseksi paras kokemus Pesällä retkeillessä tuli vastaan Kirkkoniemen ja Tromssan välillä tien tukkineen lumivyöryn muodossa. Silloin Backman teki hyvää ruokaa ja sytytteli tuikkukynttilöitä.

Tuikut lämmittävät ja tekevät aivan loistavan tunnelman.

Backmanin koti on aina ollut liikkuva, vähintään henkisesti. Hänen äitinsä teki työuran viulistina, ja lapsena Mikael muutti äidin töiden mukana ympäri Suomen. Perinteistä kotitaloa, johon palata, ei Backmanilla ole. Aikuisenakin hän on asunut siellä täällä. Nyt kämppä sentään löytyy Helsingin Jätkäsaaressa, siis Pesän lisäksi.

Se on ensimmäinen kodilta tuntuva asunto.

 Omaisuus on ollut Backmanille kirosana. Kun hän on Pesän kanssa liikkeellä, mukana on kaikkien vuodenaikojen harrastusvälineet ja lähes kaikki, mitä Backman omistaa. Pesä merkitsee sekä pysyvyyttä että vapautta.

Ensi talvena Pesä voi tuoda Backmanille myös osan elannosta. Tarkoitus on ottaa kyytiin vapaalaskijoita, kierrellä Lapissa kiinnostavilla laskupaikoilla ja tehdä hyvää ruokaa asiakkaille. Pesällä voi yöpyä siellä, missä majoitusta ei muuten ole. Laadukas ruoka ja hiihto-opas kuuluvat ideaan. Kevättalvella samalla konseptilla kuljetaan Tamokdalenin kulmilla Norjassa.

 

Tekijänsä vuoristo- ja laivatausta näkyvät Pesässä

200917-006-Pesä_web-WEB

Säilytysratkaisut ovat tuttuja muun muassa veneistä ja muista ahtaista tiloista

Majoitusmestari Backman on työskennellyt laivoilla, ja tämä tausta näkyy sisustusratkaisuissa. Jokaiselle tavaralle on paikkansa, ja moni yksityiskohta henkii laivamatkailun estetiikkaa. Backmanin vuoristotausta paljastuu sänkyjen kiinnitys- ja säätömekanismista, jonka mies on toteuttanut sulkkareilla ja slingeillä.

Tilat muuntuvat helposti. Sohvan voi muuttaa sängyksi, ja takaosan sängyistä osan voi nostaa seinää vasten pystyyn, jos haluaa enemmän oleskelutilaa. Välikappaleella voi yhdistää kaksi sänkyä parisängyksi. Takaosan voi muuntaa myös illallisseurueelle sopivaksi. Ruokapöydän korkeuden voi säätää sen mukaan, istutaanko patjoilla lattialla vai hieman korkeammalla.

Maastokuorma-auto tuo rakentamiseen joustavuutta. Alusta kantaa 19 tonnia, josta auton osuus on 10 tonnia. Backmanin kotipesä saa siis painaa vaikka 9 tonnia, joten painoa ei juuri tarvitse miettiä esimerkiksi materiaalien valinnoissa.

Vaikka tilaa on valtavasti pakettiautoon verrattuna, täytyy Pesä pitää siistinä, koska mukana kulkee paljon harrastusvälineitä.

“Kamalogistiikka hoidetaan näillä,” sanoo Backman ja nostelee isoja muovilaatikoita.

200917-005-Pesä_web-WEB
Takaosan siirreltävien sänkyjen kiinnityskorkeudet on mitoitettu muovilaatikoiden koon mukaan. Ulkopuolella kontin alareunassa on lukittavia säilytyslaatikoita, yksi aggregaatille ja toinen tietenkin isoille offarisuksille.  Kompostoiva vessa ja pulsaattoripesukone löytyvät kontin etuosasta. Pitkällä reissulla ei siis tarvitse haistella hikisiä laskurytkyjä päivästä toiseen.

 200917-007-Pesä_web-WEB

Kamiina tuo lämpöä

Pesän ydin on puulämmitteinen kamiina. Backman teetti lämpöä varaavan piipun. Lämpö pysyy Pesän sisällä tehokkaan eristeen takia. Puulämmitys saa ulkoa korvausilmaa, joten ilma kiertää ja märät laskuvaatteet kuivuvat tehokkaasti.

Lattianrajassa kuuluu vetää, jotta ilma kiertää. Paksut matot ja villasukat ovat tärkeät,” Backman sanoo.

200917-008-Pesä_web-WEB

Kaminaa lämmitetään puilla ja briketeillä, piippu varaa mukavasti lämpöä.

Kovimmilla talvipakkasilla Pesä pitää lämpöä sisällään hyvin, mutta yön aikana lämpö voi laskea, jos tulia ei pidä kamiinassa yöllä. Öisin Backman on käyttänyt brikettejä lämmittämiseen. Puoli kuutiota kuivaa klapia riittää parin viikon reissulle.

Pesän voi toki lämmittää tarpeen mukaan myös kaasulla, sähköllä tai Sisu-alustan lämmitysjärjestelmällä. 

Muunneltavuuden lisäksi omavaraisuus kiehtoo Backmania. Pesän katolla on aurinkopaneelit, ja akkukapasiteettia kasvatetaan tulevaisuudessa. Seuraavaksi työlistalla on keskuslämmitysjärjestelmän rakentaminen. Siinä kiertävä vesi lämpiäisi myös puulla ja mahdollisuuksien mukaan sillä voisi myös esilämmittää Sisun moottorin. Toistaiseksi iso diesel lämmitetään lohkolämmittimellä, joka saa virtansa aggregaatista. Ruokaa tietenkin mahtuu mukaan viikkokausien tarpeiksi, ja jääkaapin viileän lisäksi talvipakkasilla pakastusmahdollisuudet ovat laajahkot.

200917-009-Pesä_web-WEB

Pesän takaosa saattaa laajentua tulevaisuudessa terassiksi.

 

Ulkopuolelta Pesä on järeä ja karu. Sellaisena se myös pysyy, Backman arvioi. Maalin kanssa on turha hienostella, koska ryteikössä oksat raapivat kontin katon maalit. Ikkunat on sijoiteltu tarpeen, ei muodin, mukaan. Joitakin kohtia on paikkailtu. Maastokuviolla maalattu 19 tonnia kantava Sisu viimeistelee kokonaisvaikutelman. Tämän reissupakun Backman voisi ajaa melkein minne vain, mutta harkintaa on kuulemma käytettävä.

Kun Backman ajelee Pesällä ympäriinsä, järeä Sisu herättää yleensä innostuneita tunteita.

”Sisu-kulttuuri on vielä ihan oma juttunsa.”   

200917-011-Pesä_web-WEB

 

Pesään pääsee tutustumaan GoExpo Winterin Vapaalaskuiltamissa, Helsinki Adventure Nightissa ja sunnuntaina tavallisena messupäivänä sekä sisältä että ulkoa.  

Pesän kyytiin pääsee Bliss Adventuren kautta, katso kotisivut ja englanninkielinen esittely reissuista.

Peak Performancen, Pyhän ja Scandinavian Outdoorin Vapaalaskuiltamat perjantaina 3.11.2017 Helsingin Messukeskuksessa GoExpo Winterin yhteydessä.

Pääsyliput kannattaa hankkia ennakkoon, alennuskoodilla VAPAALASKU17 Perjantain kombolippu Messukeskuksen verkkokaupasta.

Visited 7 399 times, 1 visit(s) today
Tags: , ,


Comments are closed here.


Vuoden paras lyhäri X Scandinavian Outdoor -kisan äänestys on nyt auki!

Seuraava

Missä ja miten Suomi laski vuonna 2017?

Edellinen